De 'Watchmen'-film is door één verandering een stuk dommer dan de originele graphic novel

De 'Watchmen'-film is door één verandering een stuk dommer dan de originele graphic novel

Het plan van Adrian Veidt alias Ozymandias is helemaal anders in de 'Watchmen'-film.

Watchmen is een superheldenfilm uit 2009, geregisseerd door Zack Snyder en gebaseerd op de gelijknamige stripreeks van Alan Moore en Dave Gibbons. In de strip en de film creëert de gepensioneerde superheld Ozymandias een gemeenschappelijke vijand voor de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, maar die in de film is een stuk dommer. Let op: SPOILERS!

Malin Åkerman, Billy Crudup, Matthew Goode, Carla Gugino, Jackie Earle Haley, Jeffrey Dean Morgan en Patrick Wilson spelen de hoofdrollen in Watchmen, een film die een donkere en dystopische deconstructie van het superheldengenre is. Watchmen speelt zich af in een alternatieve geschiedenis in het jaar 1985 op het hoogtepunt van de Koude Oorlog.

Verhaal
In Watchmen volgen we een groep voornamelijk gepensioneerde Amerikaanse superhelden die bekendstaan als de Watchmen. Ze worden uit hun pensioen gehaald nadat een van hun voormalige collega's, The Comedians, is vermoord. Terwijl ze onderzoek doen, ontdekken ze dat er een samenzwering is die de wereld dreigt te vernietigen.

De superheld Ozymandias, echte naam Adrian Veidt (Goode), neemt het op zich om een allesomvattende oorlog tussen de VS en de USSR te voorkomen. Hiertoe bedenkt Veidt een plan om een nog grotere vijand te creëren die een alliantie tussen de twee landen noodzakelijk maakt voor hun gezamenlijke overleving.

Doctor Manhattan
In de stripboeken is Veidt's afleidingsmanoeuvre eenvoudig: hij faket een buitenaardse aanval door een inktvismonster los te laten op New York. Omdat een buitenaardse inktvis geen banden heeft met een van beide landen, is het logisch waarom de USSR en de VS zonder aarzeling samen zouden werken om de vermeende buitenaardse wezens te bestrijden.


De film kiest echter voor een complexere verhaallijn waarin Veidt de schuld bij Doctor Manhattan (Crudup) legt. Hier zorgt Veidt ervoor dat Manhattan betrokken raakt bij exploderende kernreactoren, waardoor de VS en de USSR hem als doelwit zien. In de film wordt dus niet de inktvis maar Doctor Manhattan de gemeenschappelijke vijand.

Plotgat
Hoewel dit niet zo dwaas is als een buitenaardse inktvis, heeft het een duidelijk plotgat. Ondanks zijn bovennatuurlijke krachten is Doctor Manhattan een Amerikaan die voor het Amerikaanse leger werkt. Volgens deze logica zou het beschuldigen van Manhattan de schuld op de VS verschuiven, waardoor de USSR nog vijandiger zou worden jegens hen. De film negeert de verantwoordelijkheid van de VS in Veidt's plan, dat precies verloopt zoals hij wilde. Als het plotgat was aangepakt, zou Veidt zelfs een nog grotere ramp hebben veroorzaakt dan er al was.


Ondanks dit plotgat, deed de film het redelijk goed. Het presteerde wel ondermaats in de box office met een wereldwijde opbrengst van meer dan 185,4 miljoen dollar tegen een productiebudget tussen de 130 en 138 miljoen dollar, maar de film vond later financieel succes op de thuismedia-markten. Greg Silverman, voormalig uitvoerend producent van Warner Bros, zei dat de film later wel winstgevend werd. De film heeft In de loop der jaren zelfs een cultaanhang gekregen.

Kijken?
Watchmen is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan de film wel kopen en huren op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair