Het ontstaan van deze legendarische nachtclub in beeld in de film 'Belgica'

Het ontstaan van deze legendarische nachtclub in beeld in de film 'Belgica'

Het drama volgt twee broers die een bar beginnen en midden in het Belgische nachtleven meegesleept worden in het succes ervan.

Wie weleens een weekendje naar Gent is geweest, kent ongetwijfeld de beroemde en beruchte nachtclub Café Charlatan aan de Vlasmarkt. Dit 'Huis van Verderf' is sinds de opening in 1989 niet meer weg te denken uit het Gentse nachtleven.

De club is zelfs zo legendarisch dat hij in 2016 zijn eigen 'origin story' kreeg in de vorm van de film Belgica, geregisseerd door Felix van Groeningen. Direct na Belgica vertrok van Groeningen naar Hollywood om daar Beautiful Boy te maken met Steve Carell en Timothée Chalamet.

Verhaal
Jo en Frank zijn twee broers die totaal verschillend zijn. Jo is een kleine, magere twintiger met artistieke ambities die er uiteindelijk voor gekozen heeft om een café in Gent te openen. Frank is zijn grote broer, zowel in ouderdom als fysiek. Frank is net vader geworden, is eigenaar van een autohandel en heeft het plan een eigen huis te bouwen. Toch is Frank niet tevreden met zijn leven.

Wanneer Frank het café van Jo bezoekt, besluiten ze om samen het café verder te zetten. Jo kan Franks hulp goed gebruiken en Frank houdt van het nachtleven. Samen bouwen ze café Belgica, een bruine kroeg, uit tot het centrum van het uitgangsleven in Gent. Echter, hoe beter de zaken gaan, hoe meer de broers van elkaar verwijderd geraken.

Familie
Dat specifiek van Groeningen film maakte is geen toeval. De vader van deze Gentenaar, Jo van Groeningen, is namelijk één van de drie heren die de Charlatan in '89 opstartte.


In 2000 werd het café overgenomen door Joris en Gerald Claes. De film start ten tijde van deze roerige overname.

Muziek
De soundtrack van Belgica werd verzorgd door de broers Stephen en David Dewaele, die je misschien wel kent onder hun pseudoniem Soulwax (of 2mandydj's). Ook zij zijn geboren en getogen Gentenaren.


Dit electrohouse-duo is, na Stromae, misschien wel de bekendste Belgische act op internationaal niveau. Ze kregen in 2013 zelfs hun eigen fictieve radiostation, Soulwax FM, in Rockstar Games' GTA V.

NieuwsFilm

meest populair