Belgica (2016)

In het ongepolijste en eigengereide Belgica sleurt Felix van Groeningen je mee in de opkomst en ondergang van een Gentse kroeg en de broers die ‘m bestieren.
play

6,4 details

  • 127 Min
  • Drama
  • België
  • Frankrijk
127 Min België

Het drama volgt twee broers die een bar oprichten en door het succes meegesleept raken in de maalstroom van het Belgische nachtleven.

Regie
Felix Van Groeningen
Cast
Sam Louwyck, Stef Aerts, Charlotte Vandermeersch, Stefaan De Winter, Sara De Bosschere, Tom Vermeir, Hélène De Vos, Dominique Van Malder, Jean-Michel Balthazar, Hannes Reckelbus, Anjana Dierckx, Boris Van Severen, Bo De Bosschere, Silvanous Saow, Ben Benaouisse.
Release
14.10.2015
Release NL
10.03.2016
Release DVD
14.06.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Felix van Groeningen | Cast: Stef Aerts (Jo), Tom Vermeir (Frank), Stefaan de Winter (Ferre), Charlotte Vandermeersch (Isabelle), Hélène De Vos (Marieke), Sara De Bosschere (Nikki), Boris van Severen (Davy Coppens), e.a. | Speelduur: 126 minuten | Jaar: 2016

Als de in glimmend strak pak gestoken Mohammed zichzelf bij de Gentse kroeg Belgica aanbiedt als 'doorbitch', vraagt hij de uitbatende broers – hun kleren verschoten en zelf ietwat aangeschoten – wat hun doelgroep eigenlijk is. De twee, die in hun oude kot nooit aan een deurbeleid gedaan hebben en vinden dat ook in hun hernieuwde tent iedereen welkom is, lijken er nooit over te hebben nagedacht. De kleerkast kijkt de broers aan. Waar mikken ze op? Marginalen? Of deftig volk?

Het is juist allebei wat bij Belgica binnen zit. Welkom in het Vlaamse nachtleven, waar artistieke jongelingen gebroederlijk naast tandeloze buurtbewoners aan de toog staan en hippe lui en oudere jongeren samen dansen op de nummers van rammelende gitaarbandjes en strakke electro-acts. Welkom in Belgica, de kroeg van Jo en Frank in Gent, waar het personeelsbestand een grote hechte familie is, waar gesnoven wordt door plastic kronkelrietjes, waar een volgezogen tampon de wc-potten doet verstoppen tot de stront de zaal indrijft, waar gevochten wordt door zuiplappen en, hoe langer hoe meer, door de broers onderling. En waar godsgruwelijk goeie muziek gespeeld wordt.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Belgica Nieuwsberichten