Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat deze topacteur nog steeds geen Oscar heeft gewonnen

Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat deze topacteur nog steeds geen Oscar heeft gewonnen

Willem Dafoe is al meer dan 40 jaar lang een grote naam in Hollywood.

De laatste tijd komen er wel vaker artikelen langs over films die het zeker hadden verdiend een Oscar te winnen. Er zijn echter ook meer dan genoeg filmtalenten die zeker al een van de felbegeerde gouden beeldjes mee naar huis hadden mogen nemen.

Willem Dafoe hoort ook zeker in die categorie thuis. De acteur begon al met acteren in 1980 en heeft sindsdien zijn stempel weten te drukken op de filmwereld. Zo wist hij vaker hoge ogen te gooien in diverse films.

Grote doorbraak
In 1986 werd Dafoe wereldberoemd, toen hij te zien was in wat wordt gezien als een van de beste oorlogsfilms aller tijden, namelijk Platoon. Hierin kruipt de acteur in de huid van Sergeant Elias, een charismatische en moedige soldaat die het conflict op een menselijke manier benadert.

Vanwege zijn sterke optreden werd Dafoe voor een Oscar genomineerd, maar hij won deze niet. Wel had hij vanaf dit moment de rollen voor het oprapen. Zo kwam een ander hoogtepunt van zijn carrière weer in 2000, met zijn rol als Max Schreck in Shadow of a Vampire. Ook deze film werd sterk onthaald en leverde hem opnieuw een Oscarnominatie op.

Meer
2017 was ook weer een succesvol jaar voor de acteur. Zo was hij te zien in The Florida Project, waar hij de vriendelijke maar vastberaden hotelmanager van een goedkoop motel in de buut van Disney World neerzet. Deze ontroerende vertolking zorgde ervoor dat hij wéér genomineerd werd.


Een jaar later, in 2018, was het weer raak, toen hij niemand minder dan Vincent van Gogh speelde in At Eternity's Gate. Wederom maakte kans op een van de felbegeerde gouden beeldjes, maar hij greep er voor een vierde keer op een rij naast.

Ooit nog?
Het gaat hier alleen om zijn Oscar genomineerde rollen, maar ook was hij ijzersterk als de Green Goblin in diverse Spider-Man-blockbusters of in kleinere maar eveneens indrukwekkende films als The Lighthouse en de recente Poor Things.


Kortom, Dafoe is een acteur van een buitengewoon kaliber, wiens talent al lang bekroond had mogen en misschien wel moeten worden met de meest prestigieuze filmprijs die er is. Hopelijk komt het er ooit nog eens van.

NieuwsFilm

meest populair