Filmfranchises die geweldig begonnen maar te lang door bleven gaan: 'Indiana Jones'

Filmfranchises die geweldig begonnen maar te lang door bleven gaan: 'Indiana Jones'

Wat begon als een van de beste franchises aller tijden werd helaas toch telkens minder.

Er is geen twijfel mogelijk dat Indiana Jones een van de meest iconische filmpersonages aller tijden is. Het eerste deel van de franchise wordt dan ook gezien als een klassieker, maar helaas bleef de reeks toch iets te lang doorgaan in de ogen van de nodige filmfanaten.

Iedereen heeft natuurlijk van Indiana Jones gehoord. De reeks staat bekend om de avontuurlijke verhalen van Indy, die elke keer weer werd gespeeld door Harrison Ford. Door de jaren heen is de franchise uitgegroeid tot een van de geliefdste filmreeksen die er bestaat, maar dat betekent niet dat elk deel geweldig werd onthaald.

Begin
De eerste drie films van de franchise, genaamd Raiders of the Lost Ark, Indiana Jones and the Temple of Doom en Indiana Jones and the Last Crusade, werden allen goed ontvangen door zowel critici als publiek.

Dat valt ook wel te zien aan de cijfers die het drieluik scoort. Op IMDb hebben deze films scores van 8,4, 7,6 en 8,2. Ook de Rotten Tomatoes scores mogen er zijn: 95%, 85% en 88%. Kortom, de trilogie mag zeker een succes genoemd worden.

Latere delen
Helaas kan niet hetzelfde gezegd worden over de delen die volgden. Na een pauze van bijna 20 jaar, keerde Ford terug als Indy voor Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull. Hoewel deze blockbuster het wel weer goed deed aan de box-office, werd deze matig ontvangen.


Sommige fans het leuk vonden om Ford wederom te zien als de charismatische Indiana Jones, maar er waren er ook veel die het plot en het gebruik van CGI bekritiseerden. De scores van deze film waren dan ook heel wat minder: een 6,1 op IMDb en een 53% op Rotten Tomatoes.

Het einde
Vorig jaar kwam The Dial of Destiny uit. Helaas werd ook deze niet al te best onthaald. Ondanks het feit dat de Rotten Tomatoes-cijfers er wel mogen zijn, was de box-office teleurstellend. Zo zei onze eigen FilmTotaal-recensent, Arjen Welles, er het volgende over in zijn 2,5/5 sterrenrecensie.


"De vijfde en laatste Indiana Jones bevat alle vertrouwde ingrediënten, maar smaakt niet naar meer. 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' vliegt geregeld uit de bocht, zowel letterlijk als figuurlijk". Interesse in de volledige recensie? Klik dan hier!

NieuwsFilm

meest populair