Op deze significante manieren wijkt 'Dune: Part Two' af van het originele verhaal

Op deze significante manieren wijkt 'Dune: Part Two' af van het originele verhaal

Denis Villeneuve heeft Frank Herberts klassieke scifi-boek een waardige verfilming gegeven, maar moest daar wel het een en ander voor veranderen.

Dune: Part Two is definitief de eerste enorme kaskraker van 2024. De film opende maar liefst met 178 miljoen dollar aan de wereldwijde bioscoopkassa's en het lijkt de eerste film flink te overtreffen. In dit artikel lichten we een aantal belangrijke verschillen tussen de film en het originele boek toe.

LET OP! In dit artikel worden openlijk SPOILERS van Dune: Part Two besproken, waaronder het einde van de film.

Thufir Hawat & Count Fenring
In Dune: Part Two ontbreken er twee opvallende gezichten: Thufir Hawat (Stephen McKinley Henderson) en Count Fenring. We weten dat er scènes zijn opgenomen met beide personages, maar Denis Villeneuve besloot uiteindelijk om ze eruit te knippen.

Count Fenring werd waarschijnlijk gespeeld door niemand minder dan Tim Blake Nelson en zou niet veel meer dan een cameo-rol hebben in de film. Fenring is in het boek de echtgenoot van Lady Margot (Léa Seydoux) en de hoofdadviseur van Emperor Shaddam (Christoper Walken). Je leest hier over de afwezigheid van Thufir Hawat.

Leto II
In de film zien we de liefde tussen Paul Atreides (Timothée Chalamet) en Chani (Zendaya) opbloeien, maar in het boek vindt er een tijdsprong van twee jaar plaats. In deze tijd werd hun relatie significant ontwikkeld en verwelkomen Paul en Chani hun eerste kind: Leto II, vernoemd naar Pauls vader.


In de film vindt deze tijdsprong niet plaats, en vindt de geboorte van Leto II vanzelfsprekend niet plaats. In het boek kwam Leto II als baby om het leven tijdens een aanval van de Sardaukar.

Het einde
De meest significante verandering is toch wel hoe het verhaal ten einde komt in de film. Na de succesvolle aanval op de troepen van de keizer en de Harkonnens, claimt Paul de titel van Keizer en forceert hij een huwelijk met Irulan, de dochter van Shaddam. In het boek blijft Chani loyaal aann Paul en is het huwelijk met Irulan puur voor schijn, maar de film loopt heel anders.


In de film keert Chani haar rug toe naar Paul en betreedt ze de woestijn van Arrakis. Deze verandering benadrukt dat Paul overduidelijk het verkeerde pad heeft gekozen, een belangrijk thema in het tweede boek, Dune: Messiah.

NieuwsFilm

meest populair