De opvallende succesformule achter de legendarische 'The SpongeBob Squarepants Movie'

De opvallende succesformule achter de legendarische 'The SpongeBob Squarepants Movie'

SpongeBob neemt afscheid van Bikinibroek om samen met Patrick de gestolen kroon van koning Neptunus op te sporen.

Showrunner Stephen Hillenburg van de animatieserie SpongeBob SquarePants wilde in 2004 met The SpongeBob SquarePants Movie een punt zetten achter de onderzeese avonturen van de vrolijke, gele spons.

Echter werd de filmadaptatie zo'n enorm succes dat de Nickelodeon-serie een doorstart maakte en nog dik tien jaar lang op televisie te zien was. Over de kwaliteit van deze SpongeBob-afleveringen na '04 zijn de meningen sterk verdeeld, maar The SpongeBob SquarePants Movie zelf wordt tot op de dag van vandaag gezien als een absurdistisch meesterwerk en één van de meest legendarische animatiefilms aller tijden.

Verhaal
Niemand is veilig in het kleurrijke en ooit vredige onderwaterstadje Bikinibroek, nu de koninklijke kroon van de almachtige godheid van de zee, Koning Neptunus, is gestolen door een brutale en mysterieuze dief. De eigenaar van de meest succesvolle hamburgertent op de zeebodem, Meneer Krabs, wordt ten onrechte beschuldigd van deze afschuwelijke misdaad en zal geen andere keuze hebben dan zijn corpulente werknemer en ongeneeslijke optimist SpongeBob SquarePants en zijn beste vriend Patrick Ster het zuiveren van zijn naam toe te vertrouwen.

Met een onmogelijke deadline van zes dagen zullen SpongeBob en Patrick zich uiteindelijk in het meedogenloze gebied van de door God verlaten Schelpstad begeven: het duistere rijk van verschrikkelijke wezens. Zal het ze lukken om het op tijd te vinden?

Twijfels
Hillenburg was lang onzeker over het vertalen van de SpongeBob-wereld naar het grote scherm, vooral omdat de korte afleveringen zo geliefd waren om hun kleinschalige verhalen:


'Ik heb nooit een film willen maken, omdat ik niet vond dat wat we wilden zeggen in een film hoefde te gebeuren. Ik hou van de korte vorm van animatie. Toen ontstond dit verhaalidee dat zich leende voor een langer formaat. Je kunt een roadtrip-avontuur niet in korte vorm beleven.'

Hasselhoff
Een scène die veel van de jongere kijkers twintig jaar terug niet begrepen was de briljante cameo van Baywatch-legende David Hasselhoff.


In retrospectief laat deze scène precies zien wat The SpongeBob SquarePants Movie zo goed maakt: pure, aanstekelijke lol door de draak te steken met realiteit, verhaalelementen en het medium film.

NieuwsFilm

meest populair