Dankzij John Hurt zit er in 'Alien' een van de beste 'deathscenes' aller tijden

Dankzij John Hurt zit er in 'Alien' een van de beste 'deathscenes' aller tijden

Niet alleen het acteerwerk van de acteur is meesterlijk, alles in fantastisch in elkaar gezet.

Nog niet zo heel lang geleden kwam er nog een artikel langs over Drew Barrymore en haar iconische sterfscène in Scream. Nu is een andere acteur aan de beurt, namelijk niemand minder dan John Hurt in Alien.

Elke filmfanaat kent de beroemde Alien-reeks. In 1979 bracht Ridley Scott het eerste deel uit, dat al snel uitgroeide tot een van de beste sciencefiction-werken in de filmwereld. Niet zo heel gek, dat dit pareltje dan ook overal onwijs goede punten scoort.

Scène
Hoewel Alien door menig cinefiel wordt gezien als een meesterwerk, wordt voornamelijk de doodscène van Kane geprezen. Deze iconische scène is niet alleen een van de meest memorable scènes van de film, het is ook bekroond tot een van de beste 'deathscenes' aller tijden.

De voornaamste reden hiervoor is dat het allemaal heel onverwachts gebeurt. Tijdens deze scène denk je in eerste instantie dat je een tamelijk 'gezellig' moment bijwoont, waarin de astronauten samen een vorkje prikken. Dan 'verslikt' Kane zich...

Dood
In eerste instantie zien we dat zijn collega's hier ook enigszins om grappen, totdat ze merken dat het echt niet goed gaat. Kane schreeuwt het uit van de pijn en we zien hoe zijn borstkast als het ware 'explodeert'. Wat blijkt, een alien groeide in zijn buik en barst uit zijn borst.


Niet alleen choqueerde dit de bioscoopgangers, de acteurs op de set wisten niet dat dit zou gebeuren waardoor actrice Veronica Carthwright zelfs behoorlijk getraumatiseerd achter bleef. De kijker had ook niet verwacht dat zo'n belangrijk personage zo gruwelijk zou sterven.

Intens
Niet alleen mag de acteerprestatie van Hurt er zijn, die van lachen in een keer overgaat na het uitschreeuwen van de pijn bijzonder gedenkwaardig. Dit draagt natuurlijk ook bij aan de algehele impact van de scène.


Scott besloot te gaan voor close-ups en een snelle montage, om de paniek en verwarring van de bemanning te tonen tijdens de afgrijselijke dood van Kane. Dit maakt dit moment extra intens. Het is eveneens een keerpunt in Alien en zet een reeks angstaanjagende gebeurtenissen in werking...

NieuwsFilm

meest populair