Hoe rattenromkom 'Flushed Away' de koers van animatiestudio Aardman compleet veranderde

Hoe rattenromkom 'Flushed Away' de koers van animatiestudio Aardman compleet veranderde

Het verhaal van een rat uit Londen die vanuit zijn penthouse-appartement door het toilet wordt gespoeld.

Van 2000 tot 2006 werkte animatiestudio Aardman driemaal samen met DreamWorks voor Chicken Run, The Curse of the Were-Rabbit en Flushed Away.

De eerste twee werden cultfilms in de animatiewereld, maar het succes bleef bij Flushed Away uit. Waarschijnlijk kwam dit door de stevige koerswijziging die Aardman inzette voor deze derde langspeler.

Plot
Roddy, een verwende huisrat, heeft het allemaal in zijn chique appartement in Kensington Gardens. Hij heeft zelfs de leiding over het huis als zijn baasjes op vakantie gaan. De zaken nemen echter een onverwachte wending nemen wanneer de onaangename rioolrat, Sid, door de leidingen arriveert en een smaak van luxe krijgt die zo zoet is dat hij zweert nooit meer terug te keren naar Ratropolis.

Helaas, terwijl Roddy zich probeert te ontdoen van zijn lompe en ongekunstelde gast, wordt hij, voordat hij het weet, weggespoeld in het koude en vochtige rioleringssysteem van Londen en het verborgen koninkrijk van de rioolratten. Maar daar wacht de liefde in de persoon van Rita, een jong en pittig rattenmeisje. Toch wil Roddy meer dan wat dan ook ter wereld terug naar huis. Lukt het hem om te ontsnappen uit het rijk van de kwaadaardige misdaadbaas Toad?

Unicum
Al rond 2000 waren er de eerste plannen voor deze rioolrattenfilm bij de wereldberoemde Engelse animatiestudio. Twee jaar later werd het project officieel aangekondigd, maar het bijzondere aan het persbericht was dat Flushed Away niet een stop-motion, maar een CGI-animatiefilm ging worden; de eerste ooit van het bedrijf.


De meningen waren hier destijds ook al over verdeeld, maar volgens Aardman konden ze niet anders, want een film met zoveel scènes met water zou voor te veel complicaties gaan zorgen om met de hand te animeren. Wel probeerden de filmmakers nog zoveel mogelijk authenticiteit in de film te steken door bijvoorbeeld vingerafdrukken in het 'computerkleiwerk' te verwerken.

Sterrencast
Veel interessante Engelse acteurs en actrices leenden hun stemmen maar wat graag uit aan één van de Flushed Away-ratten: Kate Winslet, Andy Serkis, Bill Nighy, Miriam Margolyes waren onder andere van de partij. Australiër Hugh Jackman nam de hoofdrol op zich.


Toch blijft misschien wel de meest geniale casting die van sir Ian McKellen als de über-Britse kikker en slechterik The Toad. Helaas heeft ook deze topcast niet kunnen voorkomen dat Flushed Away door de jaren heen in het afvoerputje van de filmgeschiedenis is verdwenen.

NieuwsFilm

meest populair