Knettergekke 80s-komedie met icoon Leslie Nielsen verdient een prominente plek op je watchlist

Knettergekke 80s-komedie met icoon Leslie Nielsen verdient een prominente plek op je watchlist

De incompetente politierechercheur Frank Drebin moet een poging om koningin Elizabeth II te vermoorden verijdelen.

Met een beetje geluk wordt binnenkort de legendarische The Naked Gun-filmserie nieuw leven ingeblazen met Liam Neeson in de hoofdrol (klik hier voor het artikel).

Of dit vierde deel er ooit gaat komen en of het nu met Neeson net zo succesvol gaat worden als de eerdere films is nog lastig te zeggen, maar het is een mooi moment om eens terug te blikken op het eerste deel uit 1988, The Naked Gun: From the Files of Police Squad!, van regisseur David Zucker.

Plot
Luitenant Frank Drebin is een onhandige rechercheur van Police Squad!, een divisie van de politie van Los Angeles. Frank keert terug naar Los Angeles van een missie in Beiroet, wanneer zijn partner en beste vriend, rechercheur Nordberg, wordt neergeschoten tijdens een undercoveroperatie.

Franks onderzoek naar de poging tot moord op Nordberg leidt ertoe dat Frank achterdochtig wordt tegenover de gerespecteerde zakenman Vincent Ludwig, en ontdekt dat Ludwig plannen heeft om een honkbalspeler te hersenspoelen met een apparaat voor geestbeheersing, en koningin Elizabeth II te vermoorden, die Los Angeles bezoekt tijdens haar Amerikaanse tournee.

Receptie
De filmfranchise is vandaag de dag redelijk vergeten, maar in de jaren tachtig en negentig waren ze zeer geliefd, zelfs bij de critici die over het algemeen niet per se fans zijn van goofball comedy. Hoofdrolspeler Leslie Nielsen wordt ook steevast geprezen voor zijn ijzersterke vertolking.


'The Naked Gun zit boordevol grappen die maf, onbeschaamd grof en uiteindelijk hilarisch zijn.'

Succes
Een groot deel van de grote waardering voor de titel zit inderdaad in de veelheid aan grappen, maar ook de productionele kwaliteit van deze grappen. Bij alle visuele grappen wordt er net nog die extra schep humor in de vorm van ravage (explosies, vallen, etc.) bovenop geschept voor optimaal effect.


Als je op zoek bent naar een spannende detective-thriller moet je even verder zoeken, maar als je graag eens een totaal geschifte, maar geniale politiekomedie wilt zien zit je met The Naked Gun: From the Files of Police Squad! gebakken.

NieuwsFilm

meest populair