Het blijft een dikke aanrader: Ken je deze indiehit uit 2006 bomvol bekende koppen nog?

Het blijft een dikke aanrader: Ken je deze indiehit uit 2006 bomvol bekende koppen nog?

Een gezin dat vastbesloten is om hun jonge dochter naar de finale van een schoonheidswedstrijd te krijgen, maakt een reis door het land in hun VW-bus.

Nog twee jaar en Little Miss Sunshine wordt twintig. Deze debuutfilm (!) van regisseursduo Jonathan Dayton en Valerie Faris werd op het Sundance Film Festival van 2006 lovend ontvangen en wist ook de internationale bioscopen te veroveren later dat jaar.

Little Miss Sunshine past met zijn disfunctionele familie-thema in combinatie met zijn tragikomische toon perfect in het plaatje van de moderne Amerikaanse indie-film zoals we die vandaag kennen. Echter was deze titel één van de eersten.

Plot
De Hoover-familie is de woordenboekdefinitie voor het woord 'disfunctioneel'. Vader Richard is een man die lezingen geeft over winnaars en verliezers. Zijn vrouw Sheryl is een kettingrokende, uitgeputte vrouw en werkende moeder wiens idee van een huisgemaakte maaltijd vaak bestaat uit een emmer kip. Haar homoseksuele broer Frank heeft onlangs een zelfmoordpoging gedaan.

De opa is Edwin, een drugsverslaafde. De zoon is Dwayne, een rebel die heeft beloofd niet te praten totdat hij bij de luchtmacht komt. En dan is er Olive, een zevenjarig meisje dat ervan droomt naar de 'Little Miss Sunshine'-verkiezing te gaan. Dus wat gebeurt er als ze dat doen?

Cast
Dayton en Faris wisten voor hun film een ongekende cast bij elkaar te sprokkelen met veel namen die anno 2024 uitgegroeid zijn tot Hollywood-sterren.


In de hoofdrollen zien we Greg Kinnear, Toni Collette en Paul Dano en daarnaast zien we Steve Carell, Alan Arkin, Bryan Cranston en Dean Norris terug in diverse bijrollen.

Oscars
Ondanks dat Little Miss Sunshine een kleinschalige film was wist hij wel veel mensen te bereiken en raken.


Bij de Academy Awards liet dit zich blijken door de vier nominaties, waarvan er twee verzilverd werden door acteur Arkin (best supporting actor) en scenarist Michael Arndt (best original screenplay). Op wonderlijke wijze wist de festivalhit uit te groeien tot een moderne klassieker die de carrières van veel van de meehelpers in een stroomversnelling zette.

NieuwsFilm

meest populair