Er zijn weinig films met een laatste shot zo briljant als die van 'Indiana Jones and the Last Crusade'

Er zijn weinig films met een laatste shot zo briljant als die van 'Indiana Jones and the Last Crusade'

Het laatste shot van 'Indiana Jones and the Last Crusade' is prachtig gemaakt.

Er zijn films die zo'n prachtige laatste shot hebben dat je je die blijft herinneren. Een van de bekendste en mooiste laatste shots is te zien in Indiana Jones and the Last Crusade, het derde deel uit de Indiana Jones-reeks. De film kwam uit in 1989 en is geregisseerd door Steven Spielberg en gedeeltelijk geschreven door George Lucas. Let op: SPOILERS!

Harrison Ford is in deze derde Indiana Jones-film opnieuw te zien als het titelpersonage samen met onder andere Sean Connery, die de vader van Indiana speelt. We krijgen ook een jonge Indiana te zien, gespeeld door River Phoenix. Het is Ford zelf die Phoenix aanraadde voor de rol, nadat Phoenix het zoontje van het personage van Ford had gespeeld in The Mosquito Coast (1986). Ford zei dat van de jonge acteurs die destijds werkten, Phoenix het meest op hem leek toen hij die leeftijd had.

Verhaal
In Indiana Jones and the Last Crusade, die zich afspeelt in 1938, zoekt Indiana naar zijn vader, die ontvoerd is en gegijzeld wordt door de nazi's tijdens een zoektocht naar de Heilige Graal. In zijn zoektocht naar zijn vader werkt Indiana samen met Dr. Elsa Schneider (Alison Doody), een Oostenrijkse archeologe, en komt hij in confrontatie met een groep nazi-agenten onder leiding van kolonel Walter Donovan (Julian Glover) en Gestapo-officier kolonel Ernst Vogel (Michael Byrne).

De reis brengt Indy en zijn metgezellen naar verschillende locaties, van Venetië en Berlijn tot de woestijnen van het Midden-Oosten. Onderweg worden ze geconfronteerd met valstrikken, puzzels en tegenstanders, inclusief Indy's eigen innerlijke strijd over zijn verstoorde relatie met zijn vader. Terwijl ze dichter bij de Heilige Graal komen, moet Indiana Jones zijn verleden onder ogen zien, morele dilemma's aangaan en uiteindelijk zijn waardigheid bewijzen om de kracht van de Graal te kunnen claimen.

Einde
Zowel Denholm Elliott als John Rhys-Davies waren in The Last Crusade terug te zien als Marcus en Sallah, een rol die ze hernamen van Raiders of the Lost Ark nadat ze niet meespeelden in Temple of Doom. Op het einde van de film, geraken deze twee vrienden van Indiana samen met Indiana en zijn vader Henry in de tempel die de Graal bevat. Daar komen ze Donovan, Elsa en de nazi's tegen.


Elsa probeert de tempel te ontvluchten met de Graal, maar veroorzaakt de instorting van de tempel en valt te pletter terwijl ze probeert de Graal te redden. Indy loopt bijna hetzelfde lot tegemoet voordat Henry hem overtuigt om het achter te laten. Indiana, Henry, Marcus en Sallah ontsnappen uit de tempel en maken grappen. Daar onthult Henry dat Indy's echte naam Henry Jones Jr. is. Ook vertelt hij dat Indiana de naam van hun hond van vroeger was, tot groot plezier van Sallah. Indiana en zijn metgezellen galopperen dan door de woestijn en rijden de zonsondergang tegemoet, terwijl de aftiteling loopt op de bekende Indiana Jones-tonen.

Kijken?
Het laatste shot in Indiana and the Last Crusade wordt gezien als een van de beste laatste shots in een film ooit. De film zelf was ook een financieel succes met een opbrengst van meer dan 474 miljoen dollar wereldwijd, waardoor het de best verdienende film van 1989 werd. Het won de Oscar voor Beste Geluidseffectenmontage en was ook genomineerd voor Beste Originele Muziek en Beste Geluid.


Je kan Indiana Jones and the Last Crusade, met dit prachtig laatste shot, bekijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair