Topfilms die verprutst werden door 'het' einde: 'Fight Club'

Topfilms die verprutst werden door 'het' einde: 'Fight Club'

Dit geldt gelukkig wel alleen voor China, waar dit pareltje werd aangepast voor de bioscooprelease.

Recentelijk kwam er nog een artikel langs over Fight Club, in de ogen van de nodige filmfanaten een van de beste films aller tijden. Als je deze film echter in de Chinese bioscopen hebt gezien, denk je hier waarschijnlijk heel anders over.

David Fincher heeft al de nodige pareltjes geleverd, maar Fight Club wordt door menig cinefiel gezien als zijn beste werk. De film staat bekend om zijn onconventionele verhaallijn en de verrassende wendingen, zoals het einde. In China zag dit er echter anders uit.

Alternatief einde
Zowel in Finchers film als in het gelijknamige boek van Chuck Palahniuk loopt het allesbehalve goed af. De 'narrator', gespeeld door Edward Norton, komt op het einde eindelijk af van Tyler Durden (Brad Pitt) door zichzelf in het hoofd te schieten.

Op dat moment komt Marla (Helena Bonham Carter) aan. Hand in hand kijken de twee toe hoe de explosies afgaan. Het Chinese publiek kreeg echter een alternatief einde voorgeschoteld. Dit werd gedaan om te voldoen aan de censuurvereisten van de Chinese autoriteiten, maar dit verandert de hele film.

Reactie
Wat de toeschouwers in China krijgen te zien in plaats van deze laatste scène is namelijk een volledig zwart beeld met een tekst die uitlegt dat de politie de criminelen hebben gevangen en de bommen hebben uitgeschakeld voordat deze afgingen.


Dit schoot voornamelijk Palahniuk in het verkeerde keelgat. Toen de schrijver hier achter kwam zei hij het volgende: "Wat is dit voor een sh*t? Dit is echt geweldig! Iedereen in China krijgt een 'happy end'..."

Impact
Natuurlijk verandert dit ook de hele film. Het originele einde laat ruimte voor interpretatie en moedigt de kijker aan om na te denken over de aard van identiteit, zelfvernietiging en de invloed van de samenleving op het individu.


Voor het Chinese publiek veranderde het alternatieve einde de hele dynamiek van de film. Wat begon als een duister en provocerend verhaal over de zoektocht naar identiteit en betekenis, eindigde als een meer conventionele vertelling van goed versus kwaad. Hierdoor verloor de film een groot deel van zijn kracht en impact.

NieuwsFilm

meest populair