Unicum: eerste openlijke queerfilm ooit uit Bulgarije komt naar Nederlandse bioscopen

Unicum: eerste openlijke queerfilm ooit uit Bulgarije komt naar Nederlandse bioscopen

Victor keert terug naar zijn ouderlijk huis in Bulgarije voor de begrafenis van zijn grootvader en besluit de zomer te blijven.

Venci Kostov is terug voor zijn derde langspeler die we nu voor het eerst in de Nederlandse cinema's kunnen zien: Liuben.

Deze film mag zichzelf trots de eerste queerfilm van Bulgarije noemen. Tegelijkertijd is dit natuurlijk een zeer pijnlijk feit wat laat zien dat er nog een lange weg te gaan is naar inclusiviteit.

Synopsis
In een Bulgaars bergdorpje, waar vooroordelen broeien, begint een zomerromance tussen twee jongens uit verschillende werelden. De zevenentwintigjarige Victor heeft een goed leven in Madrid met zijn partner, Jose. Hij keert terug naar zijn geboorteplaats in Bulgarije voor de begrafenis van zijn grootvader en besluit er de zomer te blijven.

Terwijl hij opnieuw contact maakt met zijn vader en de dorpsmanier van leven, vindt hij onverwacht liefde in de persoon van Liuben, een achttienjarige Roma-jongen. Ondanks hun verschillen, en de conflicten om hen heen, vinden Victor en Liuben een toevluchtsoord bij elkaar.

Zonovergoten
In de trailer zien we dat dit een prachtig geschoten drama is vol zonnige scènes, maar ook met bewolkte scènes tussendoor.


Liuben is vanaf 28 maart te zien in de Nederlandse filmhuizen.

NieuwsFilm

meest populair