'Oppenheimer' eindelijk in Japan te zien maar niet iedereen is hier blij mee

'Oppenheimer' eindelijk in Japan te zien maar niet iedereen is hier blij mee

De bombardementen uit 1945 liggen nog steeds heel gevoelig bij een groot deel van de bevolking.

Oppenheimer wordt door iedereen geprezen. De blockbuster wordt gezien als dé beste film van 2023 en won recentelijk dan ook maar liefst 7 Oscars. Een land denkt hier toch iets anders over, namelijk Japan.

De film is nu pas te zien in de Japanse bioscopen, ongeveer driekwart jaar later dan de rest van de wereld. Het was namelijk een lange tijd onduidelijk of de film daar überhaupt wel zou uitkomen. De biografische verfilming van 'de vader van de kernbom' ligt daar heel gevoelig.

Verhaal
Door de bombardementen in 1945 van Hiroshima en Nagasaki vielen er meer dan 200.000 slachtoffers. Het was de eerste en enige keer dat Amerika kernwapens gebruikte. Niet zo heel gek dus, dat de kijkers in Hiroshima verdeeld reageren op de film.

Zo zegt de 84-jarige Kocho Kawano, die 79 jaar geleden de atoombom ternauwernood overleefde: "Ik voelde een soort afkeer tegen de film". Andere Japanners zijn het met hem eens. Zo zijn er op het internet boze reacties te vinden.

Reacties
Zo staat er op sociale media bijvoorbeeld: "Het verhaal gaat vooral over de blijdschap van de Amerikanen als overwinnaar, maar niets over de tragedie die zich in Hiroshima en Nagasaki afspeelde".


Er is echter meer: "De film bevat slechts één scène met radioberichten waarin het aantal slachtoffers worden genoemd" of nog "Ik zou willen dat de kijkers zien dat we nog steeds aan de gevolgen lijden".

Eerbetoon
Voornamelijk de reactie van Takashi Hiraoka, de voormalige burgemeester van Hiroshima, wordt in Japanse kranten genoemd.


Hij zei: "De gruwelijkheid van de atoombom wordt niet genoeg aangetoond. 'Oppenheimer' is een film die het gebruik hiervan goedpraat, omdat het werd gebruikt om Amerikaanse levens 'te reden'."

NieuwsFilm

meest populair