Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat deze top acteur nog nooit een Oscar heeft gewonnen

Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat deze top acteur nog nooit een Oscar heeft gewonnen

Ian McKellen kan alles aan, maar veel grote prijzen won hij helaas nooit.

De laatste tijd komen er wel vaker artikelen langs over films die het zeker hadden verdiend een Oscar te winnen. Er zijn echter ook meer dan genoeg filmtalenten die zeker al een van de felbegeerde gouden beeldjes mee naar huis hadden mogen nemen.

Ian McKellen hoort ook zeker in deze categorie thuis. De acteur begon al op jonge leeftijd met acteren en is inmiddels alweer 84 jaar oud. Dat betekent echter niet dat hij stilzit. Ondanks het feit dat hij zich nu voornamelijk focust op toneelstukken, is hij ook nog wel regelmatig in films te zien.

Oscarnominaties
In zijn decennialange carrière heeft de Britse acteur al heel wat meesterlijke optredens geleverd in verschillende films. Zijn bekendste rol is hoogstwaarschijnlijk die van Gandalf in The Lord of the Rings-trilogie. Voor The Fellowship of the Ring werd hij zelfs voor een Oscar genomineerd.

Dit was echter niet zijn eerste, maar zijn tweede nominatie. Enkele jaren hiervoor, in 1999 om precies te zijn, werd McKellen al genomineerd voor zijn glansrol in Gods and Monsters. Het bleef toen echter ook enkel en alleen bij een nominatie, want beide keren ging de acteur met lege handen naar huis.

Meer
Daar blijft het echter niet bij. McKellen was ook jarenlang te zien als de beruchte schurk Magneto in diverse X-Men-films. Ook deze villain-rol ging hem goed af, dus niet zo gek dat de acteur meerdere malen terugkeerde in de franchise.


De acteur leverde nog de nodige andere pareltjes, zoals o.a. Rasputin, Richard III en King Lear. Ook wist hij hoge ogen te gooien in diverse series. Denk bijvoorbeeld maar aan Vicious en Armchair Thriller.

Prijzenkast
Ondanks het feit dat hij dus een zeer veelzijdige repertoire heeft, heeft McKellen nog nooit een Oscar gewonnen. De acteur heeft nooit echt veel prestigieuze filmprijzen in ontvangst mogen nemen, al heeft hij gelukkig wel een enkele Golden Globe om dit nog enigszins goed te maken.


Hopelijk komt het er op een dag nog van, want McKellen verdient zeker een Oscar voor zijn buitengewone bijdrage aan de kunst van het acteren. Zijn indrukwekkende nalatenschap zal gelukkig niet vergeten worden, met of zonder Oscar.

NieuwsFilm

meest populair