Het laatste shot van de originele 'Planet of the Apes' is er een uit duizenden

Het laatste shot van de originele 'Planet of the Apes' is er een uit duizenden

'Planet of the Apes' eindigt met een prachtig shot, dat iedereen zich wel herinnert.

Volgende maand komt de nieuwste film uit de Planet of the Apes-franchise uit, maar de originele Planet of the Apes uit 1968 blijft toch een klassieker die prachtig is gemaakt. Vooral het laatste shot is heel iconisch en herinnert iedereen zich wel. Let op: SPOILERS!

Het is intussen al 56 jaar geleden dat Planet of the Apes uitkwam en nu is de franchise nog steeds springlevend met Kingdom of the Planet of the Apes die uitkomt op 8 mei. De originele film is gebaseerd op het boek De Apenplaneet van Pierre Boulle en was geregisseerd door Franklin James Schaffner, die zijn eerste grote succes boekte met deze sciencefictionfilm.

Verhaal
Planet of the Apes volgt astronaut George Taylor (Charlton Heston) die met zijn bemanning op een mysterieuze planeet landt. Deze planeet wordt gedomineerd door intelligente, pratende apen, terwijl de menselijke bevolking onderdrukt wordt en als primitieve wezens wordt behandeld.

Taylor probeert contact te leggen met de apen, maar wordt snel geconfronteerd met sociale en politieke problemen in deze samenleving. Uiteindelijk ontdekt hij een schokkende waarheid over de oorsprong van de planeet en de menselijke beschaving.

Laatste shot
Als je de film hebt gezien, weet je dat er aan het einde een twist is. De planeet waarop Taylor geland is, is niet zomaar een mysterieuze planeet, maar gewoon de Aarde. In het laatste shot van Planet of the Apes wordt dat heel duidelijk wanneer onze twee menselijke helden Taylor en Nova (Linda Harrison) te zien zijn op een paard aan de kustlijn. Uiteindelijk ontdekken ze de restanten van het Vrijheidsbeeld, waaruit blijkt dat ze eigenlijk op Aarde zijn, lang na een apocalyptische nucleaire oorlog.


Het slotbeeld toont Taylor, ineengedoken en gebogen voor het Vrijheidsbeeld, dat half begraven is in het zand en aangetast is door de getijden, terwijl Nova geschokt toekijkt. Het is een geweldig 'aha'-moment en een dat de grens tussen beschaving en wildheid verder compliceert.

Klassieker
Planet of the Apes is een klassieker geworden en wordt beschouwd als een van de beste films ooit. De film was een kaskraker en was baanbrekend vanwege de prothetische make-uptechnieken van kunstenaar John Chambers, die een ere-Oscar ontving hiervoor. De film werd ook genomineerd voor Beste Kostuumontwerp en Beste Originele Muziek tijdens de Oscars van 1969.


Het was het begin van de Planet of the Apes-franchise die intussen bestaat uit heel wat films, een televisieserie, een animatieserie, stripboeken en heel wat andere merchandise. En nu komt 56 jaar na de originele Planet of the Apes-film een volgende film uit met Kingdom of the Planet of the Apes.

Kijken?
Wil je de volledige film zien? Je kan naar Planet of the Apes kijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair