Kijk terug naar het begin van de dvd: welke films waren er als eerst op te zien?

Kijk terug naar het begin van de dvd: welke films waren er als eerst op te zien?

De dvd is niet meer wat het was, maar maakt misschien nog wel een comeback.

Met de komst van alle streamingdiensten zijn dvd's eigenlijk verleden tijd. Zelfs Netflix, dé streaminggigant, werd groot met het verhuur van dvd's maar stopte hier nog niet zo heel lang geleden mee. Weet jij echter wat de allereerste dvd's aller tijden zijn?

Voor de dvd's hadden we natuurlijk al de videobanden, maar de dvd's waren in alle opzichten beter. Toen deze in de jaren negentig op de markt verscheen, was dit dan ook een groot succes. De allereerste dvd verscheen in november 1996 in Japan, maar deze werd alleen gebruikt voor muziek.

Films
Een maand later verschenen de eerste films op dvd. De eer was weggelegd aan The Assassin (1993), Eraser (1996) en de twee Harrison Ford-films, The Fugitive (1993) en Blade Runner (1982).

Dit was een groot succes. Drie maanden later werden weer 32 dvd's uitgebracht, voornamelijk van filmklassiekers als Batman, Casablanca, The Exorcist, Gone with the Wind en Goodfellas. Jarenlang waren dvd's enorm succesvol, maar dat is de laatste tijd toch alweer heel anders.

Speciaal
Ondanks het feit dat dvd's aan het uitsterven zijn, valt hier wel nog veel geld aan te verdienen. Verzamelaars zijn namelijk op zoek naar speciale exemplaren en zijn bereid hiervoor diep in de buidel te tasten.


Ook wordt er gesproken van een 'super dvd', waar duizenden films op kunnen worden gezet. Misschien zorgt deze innovatie voor de nodige impuls die de dvd-industrie nodig heeft.

NieuwsFilm

meest populair