De rol van Darth Maul in 'Star Wars' was oorspronkelijk veel groter en werd bijna vertolkt door deze topacteur

De rol van Darth Maul in 'Star Wars' was oorspronkelijk veel groter en werd bijna vertolkt door deze topacteur

Benicio Del Toro zou oorspronkelijk de rol van Darth Maul spelen in 'The Phantom Menace', maar hij trok zich uiteindelijk terug.

Ondanks al zijn gebreken bood Star Wars: Episode I - The Phantom Menace uit 1999 wel een vrij memorabele schurk. Darth Maul, de zwijgzame Sith-moordenaar, had een cool personage-ontwerp en zorgde voor enkele van de meest memorabele momenten in de film, maar het was helaas van korte duur. Let op: SPOILERS!

Darth Maul werd in The Phantom Menace gespeeld door Ray Park met Peter Serafinowicz die voor de stem zorgde. Maar oorspronkelijk zou iemand helemaal anders de rol van Darth Maul spelen in de film, die het eerste deel vormt van de Star Wars-saga.

Darth Maul
The Phantom Menace is de eerste Star Wars-film waarin Darth Maul in voorkomt. De eerste keer dat we hem zien is wanneer hij door zijn meester Darth Sidious (Ian McDiarmid) wordt gestuurd om Koningin Padmé Amidala (Natalie Portman) van Naboo te vangen om haar te dwingen een verdrag te ondertekenen dat de invasie van de planeet door de Handelsfederatie zou legitimeren.

Maul slaagt erin haar ruimteschip te traceren naar Tatooine, waar hij kort in conflict komt met Jedi-master Qui-Gon Jinn (Liam Neeson), die is toegewezen om de koningin te beschermen. Nadat hij Tatooine heeft verlaten, concludeert Qui-Gon dat Maul een Sith-heer is en informeert de Jedi-Raad op Coruscant over de terugkeer van de Sith.

Dood
Aan het einde van de film gaat Maul een duel aan met Qui-Gon en zijn leerling Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor). Hij slaagt erin Qui-Gon te doden en Obi-Wan in een schacht te duwen, maar Kenobi werpt zichzelf uit de put en gebruikt Qui-Gon's lightsaber om Maul in tweeën te splitsen, waardoor de twee delen van zijn lichaam in de schacht vallen.


Darth Maul sterft dus aan het einde van de film en zo eindigde het verhaal van dit personage. Maar hij keerde wel terug in een aantal andere Star Wars-projecten. Zo kon je Maul zien in de geanimeerde serie Star Wars: The Clone Wars uit 2008, in de geanimeerde serie Star Wars Rebels uit 2014 en de film Solo: A Star Wars Story uit 2018.

Del Toro
Star Wars-maker George Lucas had gepland dat de herrezen Maul zou dienen als de belangrijkste antagonist van de vervolgfilmtrilogie, maar deze plannen werden geschrapt toen Disney Lucasfilm in 2012 overnam. Ook in The Phantom Menace was het oorspronkelijk de bedoeling dat Darth Maul een grotere rol zou spelen met niemand minder dan Benicio Del Toro die werd gecast voor de rol.


Del Toro trok zich uiteindelijk terug nadat Lucas, die The Phantom Menace heeft geschreven en geregisseerd, de rol had ingekort en veel van zijn tekst had geschrapt. Darth Maul spreekt in de film in totaal slechts drie regels, waarbij hij zijn 8,5 minuten schermtijd bijna altijd doorbrengt met luisteren, vechten, lopen of stilstaan.

The Last Jedi
Del Toro heeft uiteindelijk nog steeds een mooie carrière opgebouwd en speelde een jaar na The Phantom Menace in de geweldige film Traffic (2000), waarvoor hij genomineerd werd voor heel wat prijzen. Hij won er ook heel wat voor zijn rol in de film, waaronder een SAG Award, een Golden Globe en een Oscar.


Del Toro zou later toch nog deel uitmaken van het Star Wars-universum als de hacker DJ in The Last Jedi uit 2017. Hij heeft uiteindelijk dus mogen spelen in een Star Wars-film, maar veel later dan oorspronkelijk gepland was.

Kijken?
Je kan Darth Maul zien in The Phantom Menace die te vinden is op Disney+. Del Toro kan je zien als DJ in The Last Jedi die ook te vinden is op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair