Deze ijzersterke misdaadfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Vengeance'

Deze ijzersterke misdaadfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Vengeance'

'Vengeance' is geschreven en geregisseerd door B. J. Novak, die ook de hoofdrol speelt in de film.

Met Vengeance uit 2022 maakte de Amerikaanse acteur B. J. Novak, die vooral bekend is als Ryan Howard in de Amerikaanse versie van The Office, zijn regiedebuut. Hij schreef ook de film en speelt de hoofdrol van Ben Manalowitz. Deze komische misdaadfilm heb je waarschijnlijk niet gezien, maar is wel de moeite waard om eens te kijken.

Naast Novak spelen ook Boyd Holbrook, J. Smith-Cameron, Dove Cameron, Issa Rae en Ashton Kutcher mee in de film, die onder andere geproduceerd is door Jason Blum. Zangers John Mayer en Chevel Shepherd maken elk ook een gastoptreden en Finneas O'Connell, de broer van Billie Eilish, zorgde voor de muziek.

Verhaal
Vengeance volgt Ben Manalowitz (Novak), een journalist en podcaster uit New York City die op een avond een telefoontje van de onbekende Ty Shaw (Holbrook) krijgt, die hem meedeelt dat een vriendin genaamd Abilene "Abby" Shaw (Lio Tipton) blijkbaar is overleden aan een overdosis drugs. Abby was een van Bens vele informele romances die hij zich nauwelijks herinnert en op aandringen van Ty vliegt Ben naar West-Texas om de begrafenis bij te wonen.

Daar ontmoet hij Abby's familie, bestaande uit broer Ty, moeder Sharon, zussen Paris en Kansas City, jongere broer Mason en oma Carole. Hij probeert nu ter plaatse de onduidelijke omstandigheden van Abby's dood te achterhalen, want Ty gelooft dat Abby vermoord werd. Na overleg met zijn podcast-producent Eloise (Rae), besluit Ben hen te helpen als onderdeel van een verhaal dat hij zal produceren over verdriet en ontkenning.

Idee
Tussen 2015 en 2018 maakte Novak, die in Los Angeles woont, verschillende reizen naar Texas om onderzoek te doen voor een film die hij wilde schrijven over een podcaster uit een blauwe staat die naar een rode staat reist. In maart 2020 werd aangekondigd dat Novak de film zou regisseren en erin zou spelen.


Tijdens een aflevering van de podcast Office Ladies zei Novak dat hij voor het eerst op het idee voor de film kwam toen hij een poster zag voor een andere film met de titel Vengeance op een filmfestival. Hij zei dat hij een beeld voor zich zag van zijn gezicht op een poster met die naam erop en geloofde dat het publiek verrast zou zijn, omdat dat niet het soort werk is waar hij om bekend staat.

Positieve reacties
Vengeance kreeg overwegend positieve reacties van critici en heeft een score van 82% op Rotten Tomatoes. Het kritische oordeel van de website luidt: "Scenarist-regisseur-hoofdrolspeler B.J. Novak had een scherpere benadering kunnen kiezen voor de diepere thema's van deze donkere komedie, maar als je in de stemming bent voor een slimme en sluwe mysterie, is Vengeance iets voor jou."


Je kan Vengeance bekijken op SkyShowtime. De film kan je ook huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair