'Back to Black' over het leven van Amy Winehouse: eerlijk verhaal of toch veel leugens?

'Back to Black' over het leven van Amy Winehouse: eerlijk verhaal of toch veel leugens?

De regisseuse zegt het 'echte verhaal' te vertellen, maar dat lijkt toch niet helemaal te kloppen...

Muzikale biopics zijn de laatste jaren gigantisch in. Denk bijvoorbeeld maar aan Rocketman, Bohemian Rhapsody en Elvis, om er maar een paar te noemen. Recentelijk verscheen Back to Black, maar hoe eerlijk is deze biopic eigenlijk?

Bohemian Rhapsody was een grote hit, maar toch zijn hier heel wat dingen in 'verdraaid' en ging het er in het echte leven van de legendarische zanger Freddie Mercury heel anders aan toe. Back to Black draait weer om Amy Winehouse (in de film gespeeld door Marisa Abela), met wie regisseuse Sam Taylor-Johnson goed bevriend was.

Waarheid
Taylor-Johnson, o.a. bekend van Fifty Shades of Grey, zei al eerder dat Back to Black een 'liefdesbrief aan Amy' zou zijn. Recentelijk kwam er nog kritiek op de biopic, maar de filmmaakster beet toen van zich af: "Het wordt verteld met haar stem, in haar woorden en haar perspectief".

Toch heeft de regisseuse bepaalde feiten (behoorlijk) verdraaid. Om te beginnen met de vriend van de zangeres, Blake Fielder-Civil. Hij gaf in 2013 toe dat hij degene was die de zangeres kennis liet maken met cocaïne en heroïne. In de biopic komt dat niet terug en gaat Winehouse op eigen initiatief drugs nemen.

Meer
Daar blijft het niet bij. De vader van de zangeres, Mitch Winehouse, verdiende enorm veel geld aan zijn dochter. In de documentaire Amy wilde hij haar niet naar een afkickkliniek brengen, aangezien alles dan moest worden stilgelegd. Hier gaat de film nauwelijks op in.


De zangeres had echter niet alleen een drugsverslaving, maar worstelde ook met haar mentale gezondheid en had eetstoornissen. Ook hiervan is weinig te zien in Back to Black. Sterker nog, deze ernstige onderwerpen worden in de film soms zelfs benaderd met humor

Schande
Niet zo heel gek dus, dat de nodige filmcritici en de fans van Winehouse niet allemaal even tevreden zijn. Een jeugdvriend van de zangeres, Tyler James, vindt het schandalig en laat zich erover uit: "Amy zou woedend zijn geweest als ze deze film had gezien".NieuwsFilm

meest populair