Deze oorlogsfilm uit 2018 is echt hartstikke fout: ''Where Hands Touch'

Deze oorlogsfilm uit 2018 is echt hartstikke fout: ''Where Hands Touch'

'Where Hands Touch' kreeg heel wat kritiek vanwege het scenario.

Amma Asante werd meestal goed gewaardeerd in filmkringen, zo won ze de BAFTA Award voor beste nieuwkomer met haar regiedebuut A Way of Life (2004), maar ze bracht ook een enorme flop uit met haar film uit 2018, Where Hands Touch. De film kreeg toen heel wat kritiek vanwege zijn verhaal.

Where Hands Touch is een romantische oorlogsdramafilm met in de hoofdrollen Amandla Stenberg en George MacKay. Ook te zien in de film zijn Abbie Cornish, Christopher Eccleston en Tom Goodman-Hill. Het vertelt een fictief verhaal over Leyna, een tienermeisje dat bedreigd wordt vanwege haar gemengde afkomst terwijl ze overleeft in nazi-Duitsland. De film is gebaseerd op historische gegevens over de vervolging van zwarte mensen in nazi-Duitsland.

Verhaal
Where Hands Touch speelt zich af in 1944 in nazi-Duitsland en volgt de 15-jarige Leyna (Stenberg), de dochter van een witte Duitse moeder en een zwarte vader die in angst leeft vanwege de kleur van haar huid. Wanneer ze Lutz (George MacKay) ontmoet, de zoon van een prominente SS-officier en lid van de Hitlerjugend - verplicht voor alle Arische jongens sinds 1936 - worden de twee hopeloos verliefd, wat hun beide levens in gevaar brengt.

Het is een origineel coming-of-age-verhaal door de ogen van een biraciale tiener terwijl ze getuige is van de vervolging van Joden en degenen die als 'niet-puur' worden beschouwd. Leyna wordt dus verliefd op een nazi met het idee dat liefde alles overwint.

12 jaar
Asante, die de film zowel regisseerde als schreef, kreeg het idee voor Where Hands Touch nadat ze een oude foto had gezien, genomen in nazi-Duitsland, van een zwart schoolmeisje tussen haar witte klasgenoten. Where Hands Touch vertelt een fictief verhaal, maar is gebaseerd op historische gegevens over de vervolging van zwarte mensen in nazi-Duitsland.


Het duurde 12 jaar voor Asante om het project naar het grote scherm te brengen. Asante vertelde de BBC dat ze ongeloof en afwijzing van sommige mensen ondervond toen ze sprak over haar onderzoek voor de film. "Vaak is er een vorm van ongeloof, van ondervraging, soms zelfs een afwijzing van de moeilijke levens die deze mensen leidden," zei ze.

Kritiek op scenario
Wanneer Where Hands Touch uitkwam, kreeg het heel wat kritiek, vooral vanwege het scenario. Deze film neemt het idee van liefde die racisme overwint tot het meest belachelijke, aanstootgevende en kleurgefixeerde uiterste, terwijl het de werkelijke geschiedenis van zwarte mensen en andere mensen van kleur die nazi-Duitsland hebben meegemaakt, negeert.


De film werd al snel voer voor Twitter-memes en -bespottingen, aangezien gebruikers van sociale media de film uit elkaar haalden vanwege zijn aanstootgevendheid. Where Hands Touch kreeg van de critici gemengde recensies met lof voor de prestatie van Stenberg, maar kritiek op het scenario.

Kijken?
Wil je Where Hands Touch toch eens zelf zien? Je kan de film op dit moment niet terugvinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan de film wel kopen op dvd of blu-ray.

NieuwsFilm

meest populair