Pas met de vijfde film werd deze filmreeks met Dwayne Johnson en Gal Gadot echt een succes

Pas met de vijfde film werd deze filmreeks met Dwayne Johnson en Gal Gadot echt een succes

De Fast & Furious-franchise bestaat intussen uit 10 films, maar de vijfde was het hoogtepunt.

Het is nu misschien moeilijk voor te stellen, maar de Fast & Furious-franchise was niet altijd het wereldwijde fenomeen dat het vandaag is. Intussen bestaat de franchise uit 10 films met een elfde en waarschijnlijk laatste film in aantocht. Maar Fast & Furious bereikte pas zijn hoogtepunt met de vijfde film Fast Five.

Tegen de tijd dat de vijfde film uitkwam, vroegen velen zich af wat er nog overbleef om te doen in de wereld van straatraces, bang dat het zijn stoom verloren had (of eerder diesel). Fast Five, die uitkwam in 2011, ging een andere richting op en voltooide de evolutie van de franchise van straatracedrama's naar actie-heistfilms.

The Rock
Fast Five werd geregisseerd door Justin Lin en geschreven door Chris Morgan. Vin Diesel speelde opnieuw zijn rol als Dominic Toretto en Paul Walker als Brian O'Conner, samen met Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Gal Gadot, Chris "Ludacris" Bridges, Matt Schulze en Sung Kang.

Dit was ook de eerste keer dat we Dwayne 'The Rock' Johnson te zien kregen in een Fast & Furious-film. Zijn onnavolgbare vermogen blies nieuw leven in de franchise met een fantastische rivaliteit met Diesel (zowel op als naast de set).

Verhaal
In Fast Five plannen Dom en Brian, samen met Dom's zus Mia (Brewster), een overval om 100 miljoen dollar te stelen van de corrupte zakenman Hernan Reyes (Joaquim de Almeida). Ze beginnen een groep van excellente chauffeurs te verzamelen om de overval te doen.


Maar Reyes is niet hun enige vijand. Federaal agent Luke Hobbs (Johnson) is een vastberaden man die zelden faalt. Hij en zijn team lanceren een aanval om Dom en Brian voorgoed uit te schakelen. Maar Hobbs krijgt problemen in zijn eigen team en moet op zijn eigen instinct vertrouwen om hen te pakken te krijgen.

Van straatraces naar actie heists
Bij het ontwikkelen van Fast Five, koos Universal Pictures er bewust voor om af te wijken van het thema van straatraces dat prominent aanwezig was in eerdere films in de serie en om de franchise te transformeren tot een actieserie over heists met auto's.


Op deze manier hoopten ze een breder publiek aan te spreken dat anders mogelijk werd afgeschrikt door de nadruk op auto's en autocultuur. Fast Five wordt beschouwd als de overgangsfilm in de serie met slechts één autorace en meer aandacht voor actiescènes zoals gevechten, schietpartijen en de centrale overval.

Beste in de franchise
Fast Five werd een groot succes en ontving positieve recensies met lof voor de regie van Lin, de actiescènes en de prestaties van de cast. Het bracht wereldwijd 626 miljoen dollar op en wordt algemeen beschouwd als de beste film in de franchise.


De door testosteron gedreven, hectische actiescènes hebben sindsdien de toon gezet voor de franchise en hoewel de volgende films de lat steeds hoger legden, is dit het punt waar de Fast & Furious-films echt in een hogere versnelling schakelden.

Kijken?
Na Fast Five volgden al vijf films in de franchise met ook een spin-off, getiteld Hobbs & Shaw, waarin we de personages van Johnson en Jason Statham volgen. In 2023 kwam Fast X uit, de voorlopig laatste film uit de franchise, maar er staat nog een elfde en waarschijnlijk laatste film gepland, Fast XI, die zou uitkomen in 2026. Daarnaast staan ook een aantal andere spin-off films gepland.


In afwachting van nieuwe films uit de Fast & Furious-franchise kan je kijken naar Fast Five die te vinden is op Prime Video en die je ook kan huren en kopen op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair