Waarom heet de Disney-film 'Moana' in Nederland eigenlijk 'Vaiana'?

Waarom heet de Disney-film 'Moana' in Nederland eigenlijk 'Vaiana'?

In Nederland en andere Europese landen heeft 'Moana' een andere titel.

Later dit jaar komt er een vervolg op de Disney-film Moana met Moana 2. Dit is de Engelse titel voor de film, want in Nederland en in een paar andere Europese landen heeft de film een volledig andere titel. Het heet namelijk Vaiana. Maar waarom is dit eigenlijk zo?

De Disney-film Moana kwam uit in 2016 en werd geregisseerd door Ron Clements en John Musker. Het hoofdpersonage, dat Moana heet in het Engels en Vaiana in het Nederlands, wordt ingesproken door Auli'i Cravalho in het Engels en door Vajèn van den Bosch in het Nederlands.

Verhaal
Moana oftewel Vaiana speelt zich af in het oude Polynesië en vertelt het verhaal van de tiener Moana, de vastberaden dochter van een dorpshoofd aan de kust, die door de oceaan zelf wordt gekozen om een mystiek relikwie terug te brengen naar de godin Te Fiti.

Wanneer een plaag haar eiland treft, gaat Vaiana op zoek naar Maui, een legendarische halfgod, in de hoop het relikwie terug te brengen naar Te Fiti en zo haar volk te redden. Het verhaal is origineel, maar haalt inspiratie uit Polynesische mythen.

Merkrechten
Het is niet ongebruikelijk dat in verschillende landen verschillende filmtitels worden gebruikt. Soms gebeurt dit om taalkundige redenen of uit marketingoverwegingen. Zo werd Finding Nemo in Franstalige gebieden zowel uitgebracht als Le Monde de Nemo als Trouver Nemo.


Maar bij Moana is er een andere reden voor de andere titel. Zo bestaat er voor Moana een eerdere merkregistratie in Europese landen, waardoor Moana niet beschikbaar was voor Disney. In de meeste Europese landen heet Moana dus Vaiana vanwege beschermde merkrechten.

Vervolg en remake
Moana was uiteindelijk een groot succes en ontving positieve recensies van critici, die de animatie, muziek en stemacteerprestaties prezen. De film bracht wereldwijd meer dan 687 miljoen dollar op. De film ontving twee Oscarnominaties voor Beste Animatiefilm en Beste Originele Nummer voor How Far I'll Go.


De film was zo'n succes, dat er later dit jaar een vervolg, Moana 2, uitkomt. Er staat ook een live-action remake gepland die zal uitkomen in 2026. Onder andere Dwayne Johnson, die voor de Engelse stem van Maui zorgt, zal zijn rol in beide films hernemen.

Kijken?
Wil je in afwachting van het vervolg Moana oftewel Vaiana zien? Je kan de film bekijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair