Vaiana (2016)

The ocean is calling.

De eigengereide Polynesische heldin is een welkome eigentijdse variatie op de klassieke tekenfilmprinses in een verder leuke, doch weinig opzienbarende Disney-animatie.
play

7,6 details

  • 107 Min
  • Animatie
  • Avontuur
  • Komedie
  • Familiefilm
  • Fantasy
  • Musical
  • Verenigde Staten

In de wereld van Oceanië zet de geboren navigator Moana koers op zoek naar een legendarisch eiland. Tijdens haar ongelooflijke reis werkt ze samen met haar held, de halfgod Maui. Het wordt een actievolle reis dwars door de open oceaan waar ze enorme zeedieren, adembenemende onderwaterwerelden en oude folklore ontmoeten.

Alt titel
Moana
Regie
Ron Clements
John Musker
Don Hall
Cast
Dwayne Johnson, Alan Tudyk, Temuera Morrison, Jemaine Clement, Rachel House, Auli'i Cravalho, Nicole Scherzinger, Oscar Kightley, Michael Sun Lee, Chris Jackson, Phillipa Soo, Auli'i Cravalho, Puanani Cravalho, Louise Bush, Troy Polamalu.
Release
14.11.2016
Release NL
30.11.2016
Release DVD
05.04.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Ron Clements, John Musker | Cast (stemmen): Auli'i Cravalho (Vaiana), Dwayne Johnson (Maui), Temuera Morrison (Chief Tui), Rachel House (Gramma Tala), Nicole Scherzinger (Sina), Alan Tudyk (Hei Hei), Jemaine Clement (Tamatoa), e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2016

Hoewel Disney de komende jaren tjokvol gepland staat met het bewerken van hun klassieke tekenfilms naar speelfilmvarianten, is het een geruststellende gedachte dat we ook nog steeds kennis mogen maken met nieuwe helden en heldinnen. In de zesenvijftigste animatiefilm uit de Disneystal maken we kennis met Vaiana, de dochter van een Polynesisch stamhoofd die een zeiltocht maakt op zoek naar de halfgod Maui om haar eiland te redden. Dat klinkt misschien niet direct als de nieuwe toevoeging aan Disney's prinsessenlijn, maar juist door haar eigentijdse karakter weet Vaiana zich positief te onderscheiden.

Voorafgaand aan de film werd al veel gezegd en geschreven over de emanciperende rol van deze nieuwe heldin in het Disney-universum. Zo wordt met de eerste Polynesische 'prinses' - bij gebrek aan een betere benaming - weer een nieuwe culturele achtergrond toegevoegd aan de verzameling. Belangrijker echter is dat Vaiana haar eigen boontjes kan doppen, vecht, zeilt en een eilandcommune leidt. Een moderner ideaalbeeld dan de klassieke prinses die simpelweg als een hulpeloos wezen wacht tot ze in de armen kan vallen van haar prins op het witte paard. Over prinsen en witte paarden gesproken: wie überhaupt op een romance zit te wachten, is bij Vaiana aan het verkeerde adres. Het avontuur staat dit keer centraal.

alle artikelen (18)

Vaiana Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Daantje2003

"...Geweldige film!..."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Vaiana

acties