Algemeen

Stemgeluid Batman onder vuur

door Jeffrey op 03.08.2008 om 22:30 in Algemeen
Hoewel The Dark Knight wereldwijd jubelrecensies krijgt, blijkt de film niet immuun voor kritiek. Sommige recensenten maken kanttekeningen bij de politieke ondertoon, anderen richten hun pijlen op de troebele thematiek. Maar volgens AOL News stellen de meeste critici zich vragen bij de stem van Batman, die het midden houdt "tussen die van Clint Eastwood en een grizzlybeer".

In The Dark Knight spreekt Christian Bale in de rol van Bruce Wayne met een zachte stem. Maar wanneer hij eenmaal in Batman transformeert, bromt Bale op een bijna beestachtige manier. Zo vindt David Denby van het Amerikaans magazine The New Yorker dat Batman "schor en zonder stembuiging" spreekt. Alonso Duralde van MSNBC heeft het over "een griezelig raspgeluid".

Regisseur Christopher Nolan en geluidstechnicus Richard King gaan overigens niet vrijuit. Ze moduleerden zelfs de frequentie van Batmans stem om het effect te versterken.

41 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

master3d

Avatar

Ik vond het wel vet, en eigenlijk best logisch. als je precies zo gaat praten als altijd hebben mensen toch veel sneller door wie je ben? daarnaast zal de stemvervorming wel door Fox gemaakt zijn...

SunChaser

Avatar

Vond de stem prima. De lengte van de film was irritanter, t duurde maar en duurde maar

cyphax

Avatar

Als je een toch wel bekend figuur bent als een multimiljonair (of biljardair zelfs?) ga je natuurlijk niet het risico lopen dat mensen je aan je stem gaan herkennen. Die critici zoeken duidelijk iets om over te zeuren. Nou, ze doen maar. De film is uitstekend, grizzlybeer of niet.

Feoreunn

Avatar

Mijn probleem was niet de stem zelf, maar waarom hij ze gebruikte tegen mensen die van zijn dubbele identiteit afwisten...

Ravaged

Avatar

Misschien zit z'n masker te strak...

Ik stoorde me er niet aan. Maar vind het vooral vreemd dat deze kritiek nu zo sterk naar voren komt, terwijl hij dezelfde stem gebruikt in 'Batman Begins'.

Stoorde me overigens ook totaal niet aan de lengte. Genoot enorm.

lykathea

Avatar

Dat lijkt me vrij logisch.

Hij kruipt zo erg in die rol als Batman dat het niet uitmaakt of hij nou tegenover de twee á drie mensen staat die wel van z'n dubbele identiteit afweten, hij is gewoon Batman.

En dus met z'n zware stem.

skullsplitter

Avatar

Toch grappig dat er in BB exact hetzelfde geluid klonk, en niemand viel erover.

Batman is batman omdat hij angstaanjagend zou moeten zijn in deze vorm van de mythe, en dan begint het publiek weer te janken dat Bale een Johnny Walker (kots) teveel op zou hebben?

SunChaser

Avatar

Over die indentiteit, aan de ene kant heb je een miljardair en aan de andere kant een man in een pak met miljoenen kostende speeltjes.

Je hoeft alleen maar de mond van beide op de foto te zetten en over elkaar te schuiven op je pc.

Om nog maar te zwijgen over Batman en Robin

Aan de ene kant heb je een miljonair en zijn schandknaap aan de andere kant een man in een vleermuispak en een jongen in een lycrapakje.

skullsplitter

Avatar

SunChaser "Vond de stem prima. De lengte van de film was irritanter, t duurde maar en duurde maar"


En mij betreft kon er rustig nog een uur achteraan...

skullsplitter

Avatar

SunChaser "Over die indentiteit, aan de ene kant heb je een miljardair en aan de andere kant een man in een pak met miljoenen kostende speeltjes.

Je hoeft alleen maar de mond van beide op de foto te zetten en over elkaar te schuiven op je pc. "


Ik geloof niet dat mensen daarbij stilstaan, laat staan dat er scherpe foto's van Bats te vinden zijn ;)Om nog maar te zwijgen over Batman en Robin

Aan de ene kant heb je een miljonair en zijn schandknaap aan de andere kant een man in een vleermuispak en een jongen in een lycrapakje.


Welke niet voorkomen in het Nolan-bestand, welcome to Earth, Sun :')

raymills84

Avatar

En Wayne mag als Batman niet aan z'n stem herkend worden natuurlijk. Hij kan ook met een hoog piepstemmetje gaan praten!!!

Steve Harwin

Avatar

Hebben die critici al wel eens bedacht dat het verhaal fictie is? Alle hierboven benoemde theorieën ten spijt, bestaat Batman niet echt, hoor. Smiley face
Het is gewoon een film met een verhaal dat op een bepaalde manier wordt verteld en waarbij bepaalde effecten worden gebruikt om sommige elementen te versterken.
Hebben die lui dan niks beters te doen dan hierover zaniken?

oogsnoepje

Avatar

Steve Harwin "Hebben die critici al wel eens bedacht dat het verhaal fictie is? Alle hierboven benoemde theorieën ten spijt, bestaat Batman niet echt, hoor. Smiley face
Het is gewoon een film met een verhaal dat op een bepaalde manier wordt verteld en waarbij bepaalde effecten worden gebruikt om sommige elementen te versterken."


Really?

Hebben die lui dan niks beters te doen dan hierover zaniken?


Deze Batman zet zich in de markt als realistisch, waardoor je meer zeikerds over je heen krijgt die denken de enige juiste mening te hebben.

Gelukkig zijn er ook mensen die alleen maar genoten hebben van deze film, en zich realiseren dat ze ook nog belangrijkere dingen hebben om zich zorgen over te maken.

Of zoals Alfred zou zeggen: "Some people are out there to do nothing but watching well rated movies burn..."

evil_graigje

Avatar

skullsplitter "Toch grappig dat er in BB exact hetzelfde geluid klonk, en niemand viel erover.

Batman is batman omdat hij angstaanjagend zou moeten zijn in deze vorm van de mythe, en dan begint het publiek weer te janken dat Bale een Johnny Walker (kots) teveel op zou hebben?"


Inderdaad, in BB was dit ook al sommige critici blijven gewoon (beroemde quote van Peter Paul Muller)

Loconut

Avatar

SunChaser "...Je hoeft alleen maar de mond van beide op de foto te zetten en over elkaar te schuiven op je pc..."


En daarom blijf ik t maar vaag vinden dat wanneer Harvey Dent roept dat ie Batman is, datr de mensen m zomaar geloven....hebben ze die wensput in z'n kin gemist?!O+

spacey

Avatar

Grappig om te zien dat sommige mensen films veel te serieus nemen. Ik zou zeggen: Get a life!

ASHWIN102

Avatar

master3d "ik vond het wel vet, en eigenlijk best logisch. als je precies zo gaat praten als altijd hebben mensen toch veel sneller door wie je ben? daarnaast zal de stemvervorming wel door Fox gemaakt zijn..."
Ik heb hier niets aan toe te voegen. Wederom commotie om niets.

Timon

Avatar

Ja, ik snap heel goed waarom deze kritiek wordt geleverd. ik vond het zelf ook erg lachwekkend. het kan ook aan het geluidssysteem van de bios liggen, maar een menselijk keeltje is niet in staat om zoveel bass te produceren als dat van onze vleermuis. Ik vond het dus ook inderdaad erg overdreven. Het is een topfilm, maar daardoor hoef je ook niet alles goed te gaan praten. Gister batman begins weer bekeken en daar is de stem duidelijk wat milder van toon.

thanick

Avatar

De stem was in Batman Begins helemaal niet hetzelfde. In The Dark Knight is zijn stem nog eens digitaal aangepast/verzwaart.

Het is leuk als je de film in de Nederlandse bioscoop ziet, met nederlandse ondertitels en dergelijke. Maar als je de originele versie bekijkt, zonder ondertitels is het moeilijk te verstaan wat hij zegt, ook als Amerikaan zijnde.

Planethugo

Avatar

Feoreunn "Mijn probleem was niet de stem zelf, maar waarom hij ze gebruikte tegen mensen die van zijn dubbele identiteit afwisten..."


dat had ik ook ja, al was het niet iets waar ik nu dagen van wakker gelegen heb :P

Moarhh88

Avatar

oogsnoepje "Deze Batman zet zich in de markt als realistisch, waardoor je meer zeikerds over je heen krijgt die denken de enige juiste mening te hebben.

Gelukkig zijn er ook mensen die alleen maar genoten hebben van deze film, en zich realiseren dat ze ook nog belangrijkere dingen hebben om zich zorgen over te maken.

Of zoals Alfred zou zeggen: "Some people are out there to do nothing but watching well rated movies burn...""


"Some people are out there to do nothing but watching well rated movies burn..."
HAHHAHAA LOL gewledig en ja j hebt helemaal gelijk

Moarhh88

Avatar

Mensen hebben altijd wat te zeuren, wij apen zijn gewoon zeuren, gellukig niet allemaal=D

tukkerstein

Avatar

Flauwekul, dus als je kritisch bent dan ben je aan het zeuren? Ik vond The Dark Knight een prima film, maar er zijn genoeg op- en aanmerkingen bij de film te plaatsen om hem niet de volle 5 sterren te geven. De stem van Batman vond ik persoonlijk ook te brommerig.

ZeRoo

Avatar

Ik vond de oren van zijn masker te puntig en ik heb niet 1 keer zijn voeten in beeld gezien!!

waar gaat dit nou eigenlijk over..
maar goed het grootste gedeelte heeft ervan genoten, goed genoeg lijkt me Smiley face

Jildert

Avatar

Die Batman-stem klinkt inderdaad belachelijk maar dat doet hij alleen maar om zich onherkenbaar te maken, dus opzich vrij logisch. Het is in ieder geval niet iets om de film op af te branden :').

bombshelter

Avatar

Het is beter dan in de oudere Batman films, daar waren
Bruce Wayne en Batman's stem gewoon hetzelfde.

ExCaL^

Avatar

Ik vond zijn stem in Batman Begins goed, wanneer hij zegt het gaat er niet om wie je bent, maar om wat je doet that devines you! Je kunt dit pas goed oordelen als je voor een 2e keer naar TDK gaat.... (Ik ben zelf al 3x gegaan en je gaat dan gewoon op andere dingen letten) En de Joker blijft geweldig wat hij allemaal met zijn stem doet! :W

Merrin

Avatar

Het stemgebrul had eigenlijk gemakkelijk opgevangen kunnen worden. Als ik effe mag quoten uit een recente review:

"Het stemgebrul, eenmaal hij het masker opzet, is iets heel tricky. Je vraagt je soms af waarom Batman zijn zwarte stem gebruikt wanneer hij aan het praten is met mensen die weten dat hij Bruce Wayne is. Een stemvervormer, ingebouwd in zijn suit, had dit probleem gemakkelijk kunnen opvangen."


bron: De Ultieme FilmBlog

raymills84

Avatar

Merrin "Het stemgebrul had eigenlijk gemakkelijk opgevangen kunnen worden. Als ik effe mag quoten uit een recente review:

Je vraagt je soms af waarom Batman zijn zwarte stem gebruikt wanneer hij aan het praten is met mensen die weten dat hij Bruce Wayne is.

De spijker op de kop.


bron: De Ultieme FilmBlog"

Jaymz82

Avatar

Ik heb me wel zitten ergeren aan dat stemgebruik.
Het paste er niet meer bij.
In deel 1 was ie de geheimzinnige in de schaduwlevende terror van badguy's en dus meer angstaanjagend met een dergelijke stem.
Nu is ie ( en zo ziet gotham hem ook steeds meer) een soort gemeengoed geworden, niet meer angstaanjagend maar wel een pain in the ass van de bad guys.
De angstaanjagende brul is dus overbodig geworden en meer een gimmick. en dat vind ik dus een gedachte die ik helemaal niet wil krijgen van deze film.
Ook die rare bek die hij trekt wanneer hij die stem gebruikt. Nee daar waar het in Batman Begins een toevoeging was van karakter is het in deze juist een afbreuk.
Vond Batman sowieso een beetje een besluitenloze sissy in deze film.

Benja11

Avatar

Zoals in die oude batman die vrouwen hier nog bij bruce zijn en even later hem als batman zien en dan de stem niet herkennen kom op zeg. vooral toen bij clooney. en trouwens waar maken ze zich toch druk om !!!!!!!!!!!!!

Benja11

Avatar

Maar zoals al eerder gezegd liever spiderman waarvan je kan zien dat tobey zo slank is en spiderman toch wel redelijk breed kom op mensen daar struikel ik meer over dan een stem. maar spidey is wel goed maar voor mij juist daarom minder...

Remy2

Avatar

FF wat anders:

Zag net op het nieuws dat Morgan Freeman in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt.

http://www.msnbc.msn.com/id/26010759/

Na de dood van Ledger, arrestatie van Nolan nu een ernstig ongeval van Freeman. :S Dat ze maar geen vervolg meer maken..

Ik hoop dat het niet al te ernstig is.

SunChaser

Avatar

Ik had trouwens met TDK t gevoel dat t zich gewoon in New York afspeelde, in de Burton films ademde je gewoon Gotham.

fokkeyou

Avatar

SunChaser "Ik had trouwens met TDK t gevoel dat t zich gewoon in New York afspeelde, in de Burton films ademde je gewoon Gotham."


En dat terwijl TDK is opgenomen in Chicago ;)

Ach, ik vond zijn stem in BB wel even wennen, en ik merkte tijdens TDK dat er nogal veel om zijn stem gegiecheld werd in de bioscoop. Maar ik vind het wel toepasselijk, het past wel bij het grimmige sfeertje rondom de film.

oogsnoepje

Avatar

tukkerstein "Flauwekul, dus als je kritisch bent dan ben je aan het zeuren? Ik vond The Dark Knight een prima film, maar er zijn genoeg op- en aanmerkingen bij de film te plaatsen om hem niet de volle 5 sterren te geven. De stem van Batman vond ik persoonlijk ook te brommerig."


Zeiken en kritiek geven zijn twee verschillende dingen he? Smiley face

"Batgast brult als een grizzlybeer" valt bij mij onder het eerste.

"De rauwe stem van Batgast had wat mij betreft wel iets subtieler mogen zijn, omdat ik hem nu niet goed kon verstaan" is al iets meer richting opbouwende kritiek...

LuCos

Avatar

Nja, ik vond de film geweldig, maar niet (zoals sommige zeggen) meesterlijk goed. De stem vond ik persoonlijk ook net iets overdreven, maar daarin zou ik nog in kunnen komen dat het erbij hoort.

Moarhh88

Avatar

ZeRoo "ik vond de oren van zijn masker te puntig en ik heb niet 1 keer zijn voeten in beeld gezien!!

waar gaat dit nou eigenlijk over..
maar goed het grootste gedeelte heeft ervan genoten, goed genoeg lijkt me Smiley face"


whhah precies zo moet je het bekijken, en ik bedoelde met zeuren als je om kleine mini dingetjes dagen lang gaat nadenken hoeveel sterren er je nu ervan af moet trekken om de film dan maar niet 5 sterren te geven ...

prsn

Avatar

Ik ergerde me best wel aan de stem. Het kon wel wat normaler zoals Batman Begins. Ze moeten ook altijd net iets te ver gaan.

Ik had de film gister gesien. Het was wel leuk maar niet zoo heel vet als iedereen zegt. En het is cker niet beter dan the godfather volgens imdb. Dat een comic verfilming op nr1 staat op die site. Echt om voor te schamen. Dit soort films komen nooit verder dan leuk.

The Dark Knight is misschien wel leuker omdat het wat langer duurt dat maakt het geld ook waard, en the Joker is 80% van de film. Zonder deze twee was het egt een crap film geweest.

ff terug komen bij the joker. Ik zat in een bomvol bioscoopzaal en de film begint met een pakkend intro en daarna zwakt het wat af. Toen hij zijn "goocheltruc" liet zien ging iedereen klappen en lachen dat was egt heel erg leuk gedaan in de film. De film krijgt weer 100% van je aandacht.

MrMister

Avatar

Sommige mensen zoeken gewoon naar fouten bij een perfecte film.

The Watcher

Avatar

Ik merkte dat veel mensen zeiden:
"Zodra The Joker niet in beeld was, was de film saai."
Ik vond juist dat de scenes zonder The Joker ook heel goed waren gedaan, en sommige rustmomenten waren ook nodig.
Ik vond de stem van Batman trouwens helemaal niet irritant, het paste wel bij de sfeer van de film.

NieuwsFilm

meest populair