De opnames van deze iconische actiefilm waren een totale nachtmerrie: "Een overlevingsverhaal voor ons allemaal"

De opnames van deze iconische actiefilm waren een totale nachtmerrie: "Een overlevingsverhaal voor ons allemaal"

'Predator' is een klassieker, maar de opnames ervan waren geen pretje.

Onlangs werden de volgende films in de Predator-franchise aangekondigd, die later dit jaar uitkomen. Elle Fanning zal de hoofdrol spelen in Predator: Badlands en daarvoor verschijnt er al de animatiefilm Predator: Killer of Killers. Maar alles begon met de eerste film in 1987 en de opnames ervan waren een echte nachtmerrie.

Predator werd geregisseerd door John McTiernan en geschreven door de broers Jim en John Thomas. De film bracht toen wereldwijd 98 miljoen dollar op en was het begin van een uitgebreide mediafranchise bestaande uit verschillende films, romans, strips, videogames en speelgoed.

Verhaal
Arnold Schwarzenegger speelt de hoofdrol als Dutch Schaefer, de leider van een elite paramilitair reddingsteam dat op missie is om gijzelaars te bevrijden in door guerrilla's bezet gebied in een regenwoud in Centraal-Amerika.

Daar stuiten ze op de dodelijke Predator (Kevin Peter Hall), een geavanceerde buitenaardse jager die hen één voor één begint op te sporen en te doden. Carl Weathers, Elpidia Carrillo, Bill Duke, Richard Chaves, Jesse Ventura, Sonny Landham en Shane Black spelen ook mee in de film.

Opnames in jungle
De opnames van Predator waren een totale nachtmerrie. Ze werden in het begin al maanden uitgesteld door verplichtingen van Schwarzenegger, maar dit zorgde ervoor dat producent Joel Silver genoeg tijd had om scenarioschrijver David Peoples een kleine herschrijving te laten doen.


De opnames begonnen uiteindelijk in de laatste week van maart 1986 in de jungle van Palenque. Dit leidde echter tot heel wat productieproblemen. Het was er zo koud dat er constant warmtelampen nodig waren op de set en het ruige terrein zorgde voor vertragingen. Zo zei Schwarzenegger: "We stonden de hele dag op een helling, één been omhoog, één been omlaag. Het was vreselijk."

Diarree
Zowel McTiernan als Schwarzenegger verloren 11 kilo tijdens de opnames. Schwarzenegger deed dit uit professionele overwegingen, terwijl McTiernan gewicht verloor omdat hij het Mexicaanse eten vermeed vanwege gezondheidszorgen. Veel cast- en crewleden kregen diarree door het niet-gezuiverde water in hun hotel.


Volgens Schwarzenegger waren de opnames fysiek erg zwaar. Hij moest ook samenwerken met Hall, die in het Predator-pak nauwelijks iets kon zien. De acteur herinnerde zich: "Wanneer hij me zogenaamd moest rondslaan zonder me te raken, ineens whap! Daar was die hand met klauwen in mijn gezicht!"

Overlevingsverhaal
Hall vertelde later in een interview dat zijn ervaring op de set "geen film was, maar een overlevingsverhaal voor ons allemaal." In een scène waarin de Predator Dutch achtervolgt, was het water waarin hij moest heel vuil en vol bloedzuigers. Omdat Hall niets kon zien in het masker, moest hij alle scènes zonder helm repeteren en de locatie uit zijn hoofd leren. Het kostuum was zwaar, beïnvloedde zijn evenwicht en was moeilijk te dragen.


De eerste recensies waren gemengd, maar inmiddels wordt Predator beschouwd als een klassieker binnen de actie- en sciencefictiongenres en als een van de beste films van de jaren '80. De film werd ook genomineerd voor een Oscar voor Beste Visuele Effecten. Predator opnemen was dus een nachtmerrie, maar uiteindelijk was het de moeite waard.

Kijken?
Wil je Predator zien? Je kunt de film bekijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair