Score The Dark Knight gediskwalificeerd voor Oscars

Teveel personen worden genoemd als componist van de score van The Dark Knight.

Hoeveel Oscarnominaties The Dark Knight zal binnenslepen, wordt pas in januari bekend. Één krijgt hij zeker niet. De film is gediskwalificeerd in de categorie 'Beste Filmscore', waarschijnlijk omdat er vijf personen als componist worden genoemd op de cue sheet, het officiële document van de studio waarop ieder stuk muziek in een film wordt genoemd, inclusief de bezitter van het copyright. Batman Begins was om diezelfde reden gediskwalificeerd.

Alhoewel 70% van de score het product is van Hans Zimmer en James Newton Howard, werd het copyright ook aan drie anderen toegekend: componist Lorne Balfe, music editor Alex Gibson en ambient music designer Mel Wesson. Zo konden ook zij profiteren van de royalties. De drie hebben inmiddels verklaard dat de score in de eerste plaats het product is van Zimmer en Howard. Dit mocht echter niet baten.

Het comité van de muziekafdeling van de Academy heeft uren gediscussieerd over de film. Sommige leden vonden dat de score zo origineel en geraffineerd was, dat een uitzondering moest worden gemaakt. Verwacht wordt dat de regels op korte termijn worden aangepast, aangezien het gebruik van meerdere componisten steeds algemener wordt. Voor The Dark Knight zal dit echter te laat komen.



NieuwsFilm

meest populair