Kaskrakers houden serieuze films uit de bioscoop

Waarom is Meg Ryan zo gefrustreerd? Waarom kijkt Val Kilmer zo boos? Omdat hun films voorlopig in de kast blijven liggen. En hoe komt dat? Omdat de Hollywoodbazen hun falende kaskrakers langer in omloop willen houden, in de hoop dat die eindelijk kassa's gaan doen rinkelen.

En dat, zo schrijft de Sunday Times, gaat ten koste van de serieuzere films die in september moesten uitkomen. De zomer is in Amerika al jarenlang de periode waarin block busters worden uitgebracht, de meestal op een jong publiek gerichte spektakelfims die fortuinen hebben gekost maar nog grotere fortuinen moeten opbrengen.

Dat eerste was ook dit jaar het geval, want vervolgfilms als "Charlies Angels" en "Bad boys 2" waren niet bepaald goedkoop. Maar veel erger is dat ze ook geen commerciële successen werden. Het resultaat: een daling met 4 procent van de zomerinkomsten.

Het antwoord van de Hollywoodbazen steunt op een even bizarre als onverbiddelijke logica: als het publiek geen alternatieven heeft, zal men die films toch wel gaan bekijken. Dus zorg dat in alle zalen enkel en alleen dergelijke kaskrakers draaien, en we verkopen kaartjes.

Dat betekent wel dat iets bescheidener films, die na de verhoopte zomerpiek moesten worden uitgebracht, nu nog even moeten wachten. Films als "Ryan on the ropes", de nieuwe Meg Ryan, die nu pas in februari in de zalen komt, of "The Salton Sea" met Val Kilmer. Films waarnaar de critici gespannen uitkeken, maar die volgens Hollywood toch niet genoeg zullen opbrengen om het tekort van 4 procent te compenseren en dus plaats moeten maken.



NieuwsFilm

meest populair