Algemeen

The Terminator in filmarchief USA

Films in het nationale filmregister van de USA worden beschermd tegen veroudering en digitaal opgeslagen.

door FilmTotaal op 30.12.2008 om 18:15 in Algemeen
The Terminator van James Cameron is één van de 25 films die dit jaar een plek krijgen in het nationale filmregister van de Verenigde Staten. Dat maakte het Library of Congress bekend die de lijst jaarlijks opstelt. Andere films op de lijst van dit jaar zijn The invisible man uit 1933 en Deliverance uit 1972.

Het nationale filmregister is in 1989 onstaan met als doel films van culturele en historische waarde te behouden. Er zijn nu ongeveer vijfhonderd films in het archief opgenomen.

De films in het register worden beschermd tegen veroudering en digitaal opgeslagen. Bescherming is nodig omdat vooral veel oude films (voor 1950) verloren dreigen te gaan door een chemische reactie die de filmrollen aantast.

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Thiver

Avatar

FilmTotaal "De films in het register worden beschermd tegen veroudering en digitaal opgeslagen. Bescherming is nodig omdat vooral veel oude films (voor 1950) verloren dreigen te gaan door een chemische reactie die de filmrollen aantast."

Klinkt goed, maar kunnen ze zich dan niet beter focussen op het oudere en obscuurder spul in plaats van een film die nog geen vijfentwintig jaar oud is en door de studio goed bewaard wordt in de vorm van iedere vijf jaar een nieuwe dvd-uitgave?

jazzthieve

Avatar

Beetje een kortzichtige reactie, geloof jij nu echt dat omdat de film op dvd uitgebracht wordt dat die daardoor goed bewaard wordt? Het gaat hem hier om de masters.
Ga maar eens gaan opzoeken wat Goerge Lucas had moeten doen voor de 1996 "special edition" reeks van zijn originele SW trilogie. De master van bijvoorbeeld "A New Hope" uit 1977 was toen al redelijk versleten en in slechte staat.

Diedo

Avatar

Een DVD'tje is inderdaad van genant lage kwaliteit t.o.v. echte film en de volle resolutie daarvan. Overigens wel een interessant toekomstbeeld. HD1080p gaat al een heel stuk verder. Misschien dat ooit de verkoopmedia niet onderdoen voor de masters.

NieuwsFilm

meest populair