Chinese bedrijven veroordeeld voor piraterij

Twee Chinese bedrijven moeten een boete betalen aan drie grote Amerikaanse filmstudio's. Volgens de rechter in Shanghai zijn ze schuldig aan het illegaal kopiëren en verkopen van dvd-films.

Walt Disney Co, Vivendi Universal, Warner Bros en Twentieth Century Fox startten in september een rechtzaak tegen twee bedrijven uit Shanghai. Ze eisten 145.000 dollar schadevergoeding van de Chinese bedrijven.

Volgens de krant China Daily moeten de bedrijven slechts 12.000 dollar betalen aan Fox en 4.000 dollar aan Disney en Universal vanwege de illegale productie en verkoop van films waaronder 'Moulin Rouge' en 'Jurassic Park 3'.

"Disney hecht veel waarde aan de bescherming van de auteursrechten op onze films. Voor een bedrijf als het onze is het van levensbelang om de verspreiding van films in eigen handen te houden.", zo liet Disney-woordvoerster Irene Chan weten. Een andere woordvoerder sprak van een kleine overwinning in de strijd tegen plagiaat. China wordt bekritiseerd vanwege de lakse houding ten opzichte van auteursrecht.

In Chinese winkels en op straat worden op grote schaal illegale dvd's verkocht. De kopieën zijn vaak van goede kwaliteit en niet duur, ze kosten per stuk vaak minder dan een dollar. Volgens de Amerikaanse Motion Picture Association kost piraterij de filmindustrie jaarlijks 3 miljard dollar.



NieuwsFilm

meest populair