Nederlandse bioscoopfilms beleven topweekeinde

De Nederlandse bioscoopfilms hebben een recordweekeinde achter de rug. Voor het eerst in de geschiedenis stonden er vijf vaderlandse producties in de toptwintig van best bezochte films. Dat meldt de Nederlandse Federatie voor Cinematografie (NFC) maandag.

Het betreft Pietje Bell (3e plaats, 35.000 bezoekers), Ja zuster nee zuster (6e plaats, 20.000 bezoekers), Volle Maan (9e plaats, 15.000 bezoekers), Loenatik (14e, 6000) en Ramses (19e met 2500).

In totaal waren de Nederlandse films verantwoordelijk voor een kwart van de omzet in de bioscopen, aldus de NFC. De enige twee films die meer bezoekers trokken, waren Red Dragon (1e plaats, 70.000) en XXX (2e plaats, 35.000).

Het is een unicum dat zoveel verschillende Nederlandse titels in een weekeinde zoveel bezoekers trekken, aldus een woordvoerder van de NFC. ,,Het is al wel eerder voorgekomen dat Nederlandse films een groot marktaandeel voor hun rekening namen. Volle Maan en Ja zuster, nee zuster waren vorige maand, in de eerste weken na de première, samen verantwoordelijk voor 40 procent van het bioscoopbezoek.''



NieuwsFilm

meest populair