Algemeen

Joodse groep hekelt 'antisemitische' film Gibson

door FilmTotaal op 12.08.2003 om 13:37 in Algemeen
De film The Passion van acteur en regisseur Mel Gibson zal jodenhaat in de hand werken. Die waarschuwing uit de Anti-Defamation League(ADL), een joodse organisatie die antisemitisme bestrijdt, in een verklaring op haar website.

De film, die nog niet in de bioscopen draait, gaat over de kruisiging van Jezus en de gebeurtenissen die daaraan voorafgingen. ,,De film houdt de joodse autoriteiten en de joodse menigte ondubbelzinnig verantwoordelijk voor het besluit om Jezus te kruisigen'', aldus ADL-directeur Abraham Foxman. The Passion dreigt volgens hem oude antisemitische stereotypen nieuw leven in te blazen. Volgens de ADL drijft de film op middeleeuwse antisemitische beelden van joden als ,,bloeddorstige, sadistische en geldzuchtige vijanden van God''.

Gibsons film is al enige tijd het onderwerp van een felle controverse. Het New York Times Magazine schilderde de regisseur onlangs af als een uiterst behoudende rooms-katholiek die de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) afwijst. Dat concilie legde onder meer de basis voor het afzweren door de Rooms-Katholieke Kerk van haar anti-joodse gedachtegoed en voor toenadering tot het jodendom.

Volgens een woordvoerder van Gibson heeft geen van de medewerkers aan de film belang bij het aanwakkeren van antisemitisme. ,,Mel heeft juist het tegengestelde voor ogen. De film gaat over liefde, hoop, geloof en vergeving.'' Gibson regisseerde The Passion en werkte ook mee aan het scenario.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair