Nieuwe Spotlight: 14ekippetje.nl

Langstlopende Internetcommunity viert lustrum met filmuitzending

Met het oog op het Nederlands Film Festival zendt RTL 5 donderdag 25 september de film Het 14e Kippetje‚ uit. Deze film, naar het scenario van Arnon Grunberg, was vijf jaar geleden de openingsfilm van het festival. Bijzonder is dat de destijds gelanceerde website www.14ekippetje.nl na al die jaren nog steeds druk wordt bezocht. Een vaste groep internetters, die zichzelf kippetjes‚ en haantjes‚ noemen, komt er nog dagelijks samen. Een unicum: de website is de langstlopende internetcommunity van Nederland.

Het 14e Kippetje
In de ironische tragikomedie Het 14e Kippetje, staan Daniel (Antonie Kamerling) en Francesca (Thekla Reuten) op het punt van trouwen. Als het stel erg lang op zich laat wachten op het trouwfeest, verdrijven de gasten de tijd met drinken, kaarten, eetwedstrijden, het oefenen van het feestlied en het roddelen over het aanstaande paar. De film, met z‚n hilarische ontknoping, werd geregisseerd door Hany Abu-Assad. Het was Grunbergs debuut als scenarist.

Community
Zoals in de film feestgangers samenkomen, zo brengt ook de site mensen bij elkaar. Al vijf jaar lang is er intensief contact tussen de trouwe fans van de website 14ekippetje.nl. De site, die door de bezoekers zelf wordt onderhouden, heeft nog altijd een grote aantrekkingskracht. Zó groot zelfs, dat ooit een complete community van een concurrerende website en masse overstapte naar het 14e kippetje.nl.

Kippetjes‚ en haantjes‚
De trouwe fans van het 14ekippetje.nl spreken over zichzelf als kippetjes‚ en haantjes‚. Na vijf jaar komen veel bezoekers van het eerste uur nog altijd dagelijks op de site en houden zelfs logboeken bij van alle online belevenissen. Sommigen zoeken elkaar tegenwoordig ook in het echte leven op tijdens zogenoemde kipmeetings‚. En als mooie parallel met het filmverhaal: inmiddels kwam het tot een heus internethuwelijk tussen een kippetje‚ en een haantje‚.

Het succes van de site
Het 14ekippetje.nl is in de loop der jaren altijd succesvol gebleven. Zelfs toen na het uiteenspatten van de internet-bubble bij heel wat internetcommunities de stekker eruit werd getrokken. De verklaring daarvoor is gauw gevonden: de kippetjes‚ en haantjes‚ voeren zelf het beheer over de site en zijn niet afhankelijk van geldschieters en hun grillen. Maar dat is niet de enige reden van het succes van [url2]http://www.14ekippetje.nl[]www.14ekippetje.nl[/url2] Ook de grote interactiviteit is een belangrijke trekker. Bezoekers bepalen namelijk voortdurend zelf de inhoud van hun‚ site.

Lustrum
Het eerste lustrum van www.14ekippetje.nl is een feit. Het ziet er naar uit dat de kippetjes‚ en haantjes‚ voorlopig nog wel even blijven doorgaan. Ook ná de filmuitzending bij RTL 5 op 25 september, om 20.30 uur.


Voor meer informatie en achtergronden over de website www.14ekippetje.nl neemt u contact op met Joyce Oude Elferink, telefoon: 06 212 95 607, e-mail: info@14ekippetje.nl

NieuwsFilm

meest populair