Amerikaans filmdebuut Sonneveld opnieuw te zien

Wim Sonneveld (1917-1974) maakte in 1957 zijn Amerikaanse filmdebuut, aan de zijde van de Amerikaanse showbizz-legende Fred Astaire (1899-1987). De film, Silk Stockings van Rouben Mamoulian, is zondag om 11.00 uur te zien in Filmmuseum Cinerama in Amsterdam.

De cabaretier, in Nederland door de Amerikanen ontdekt dankzij zijn filmvertolking van de orgeldraaier Willem Parel, speelt in Silk Stockings een Russische componist die tijdelijk in Parijs verblijft. Drie commissarissen zijn meegereisd om hem te 'beschermen' tegen westerse invloeden, maar vallen zelf en bloc voor de kapitalistische geneugten.

Met Silk Stockings werd voortgeborduurd op Ernst Lubitsch' Ninotchka uit 1939, maar de film uit '57 zit vol dans en zang, iets wat Cyd Charisse en vooral Astaire wel kon worden toevertrouwd. Sonneveld hield het trouwens na korte tijd in Los Angeles voor gezien. Hij kon er niet aarden.

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het cinemascopeformaat organiseert het Filmmuseum van 22 tot en met 24 augustus het Widescreen-weekend; een minifestival rond de breedbeeldfilm. Tijdens het 'widescreen-weekend' worden korte en lange 70mm-films, 70mm-blow-ups en cinemascopefilms uit binnen- en buitenland vertoond op het grote, licht gebogen doek van Filmmuseum Cinerama 1.



NieuwsFilm

meest populair