De Tweeling Nederlandse Oscarinzending 2004

De Tweeling van regisseur Ben Sombogaart is gekozen als Nederlandse inzending voor de Oscars in 2004. Dat heeft Holland Film, die zich bezighoudt met de promotie van Nederlandse films in het buitenland, dinsdag bekendgemaakt.

De Tweeling is de verfilming van het succesvolle boek van schrijfster Tessa de Loo over een Duitse tweeling die eind jaren twintig wordt gescheiden. De een gaat bij haar tante in Nederland wonen, de ander blijft bij een oom in Duitsland. Door de Tweede Wereldoorlog worden de meisjes definitief van elkaar gescheiden. Vijftig jaar later, vlak voor hun dood, ontmoeten ze elkaar nog een keer.

Miramax was eerder mede verantwoordelijk voor grote Oscarwinnaars als Shakespeare in Love, Chicago, Good Will Hunting, The English Patient en Pulp Fiction. De filmdistributeur brengt De Tweeling begin 2004 uit in de Amerikaanse bioscopen. In januari wordt bekendgemaakt of De Tweeling tot de vijf genomineerde films behoort. Het zou de zevende keer zijn dat een Nederlandse film voor een Oscar wordt genomineerd. Drie films wonnen het beeldje daadwerkelijk: De Aanslag van Fons Rademakers (1986), Antonia van Marleen Gorris (1995) en Karakter van Mike van Diem (1997). De laatste nominatie viel Nederland vorige jaar ten deel met Zus & zo van Paula van der Oest.



NieuwsFilm

meest populair