Geen Tomb Raider in China

China heeft de nieuwste Tomb Raider in de ban gedaan. Volgens een functionaris bij de Chinese censuur stelt de actiefilm het land in een negatief daglicht. China is het eerste land dat 'Lara Croft Tomb Raider - The Cradle of Life' verbiedt.

De anonieme ambtenaar van de Chinese censuur vertelde in de vrijdageditie van het dagblad South China Morning Post (Hongkong) dat de film de reputatie van China beschadigt. De rolprent, met in de hoofdrol Oscar-winnares Angelina Jolie, laat China volgens de censor zien als een land in chaos, waar de regering onder de voet is gelopen door geheime genootschappen.

,,Nadat ik de film had gezien, voelde ik dat westerlingen hun beeld van China met kwaadwillende bedoelingen hebben neergezet'', aldus de censor over de film die is geregisseerd door de Nederlander Jan de Bont. ,,De film begrijpt de Chinese cultuur niet. Bovendien kunnen er in China helemaal geen geheime genootschappen zijn.''

In de tweede Tomb Raider-film probeert de heldin Lara Croft een Nobelprijswinnaar en een Chinese maffiabende uit te schakelen om zo de mensheid te behoeden voor een ramp. Ongeveer de helft van de film speelt zich af in Hongkong en het Chinese vasteland. In Hongkong, waar ook een deel van de opnames zijn gemaakt, is Tomb Raider wel gewoon te zien.

Een woordvoerder van United International Pictures, dat de film in Azië distribueert, zegt ,,erg teleurgesteld'' te zijn. Volgens de zegsman is de beslissing echter geen verrassing. ,,We moeten ons erbij neerleggen.''



NieuwsFilm

meest populair