Infotainement: De viral

Wat hebben een schaarsgeklede Kylie Minogue en Harvey Dent (Batman) met elkaar te maken?

Na ook vandaag weer eens een viral online gezet te hebben besloot ik te duiken in de wereld van "viral advertisement" en er ter vermaak een artikel over te schrijven.

Wat een viral precies inhield was voor mij niet echt duidelijk. Initieel dacht ik dat het een filmpje was met een knipoog naar het te verkopen product. Er zijn tal van voorbeelden waar de merk, film of productnaam niet eens in het filmpje voorkomen. Ook heb je voorbeelden van virals waarin dingen gebeuren die eigenlijk niet kunnen waar vervolgens weer een discussie over gestart wordt online met als gevolg een heleboel views, bekend voorbeeld is deze van Quicksilver. De precieze betekenis van virals werd er alleen niet duidelijker op na het kijken van meerdere filmpjes dus ging ik opzoek naar de betekenis.

Deze viral met een schaars geklede Kylie die een lingerie merk aanprijst was ooit een reclame bedoeld voor in de bioscopen hij werd echter als te schokkend beschouwd en zodoende niet in de bios gedraaid, wel werd hij online gezet en scoorde een flink aantal views.


Letterlijk vertaald betekent viral: "door een virus veroorzaakt", op urbandictionary wordt aan het woord echter een andere verklaring gegeven, vrij vertaald: Viral is een afkorting voor "viral marketing". Een online marketing strategie die mensen ertoe aanspoort een reclame boodschap door te sturen naar andere. Vermakelijk en low-budget waardoor tegen lage kosten veel mensen te horen krijgen van het merk.



De brug die de letterlijke betekenis van het woord met de werking van een viral slaat is natuurlijk duidelijk. In essentie is het zo dat een viral een stukje reclame is dat zich op een virusachtige wijze verspreid over een aantal gebruikers, een soort mond op mond reclame. Op wiki staat een aantal interessante stukken over virals, check ook de Engels wiki.



Wat korte citaten:




Een viral bestaat in allerlei vormen en maten en is dus niet een vaste formule voor een reclame. Het woord viral slaat op de manier van reclame maken, het elkaar "besmetten" met nieuwsberichtjes, feitjes, komische filmpjes etc. van het product.



Wanneer de viral precies de wereld van de film indook is lastig te zeggen. Wel zijn er veel vermakelijke en komische voorbeelden van een heleboel films. Klik hier voor een aantal virals te vinden op filmtotaal.



NieuwsFilm

meest populair