Regisseur Roman Polanski opgepakt

Hij wordt ervan beschuldigd in 1977 een meisje van dertien te hebben gedrogeerd en verkracht.

De Pools-Franse regisseur Roman Polanski is gisteren opgepakt in Zwitserland. Hij riskeert uitgeleverd te worden aan de VS, waar sinds 1978 een arrestatiebevel tegen hem loopt omdat hij zich een jaar eerder zou vergrepen hebben aan een minderjarig meisje. Het nieuws is bevestigd door de Zwitserse autoriteiten.

Polanski reisde gisteren naar Zürich om er op het filmfestival een prijs voor zijn oeuvre in ontvangst te nemen. Die uitreiking is nu voor onbepaalde duur uitgesteld. Intussen raakte bekend dat de VS zou aangedrongen hebben op zijn arrestatie. Polanski pleitte in 1977 schuldig aan onwettige seksuele betrekkingen in ruil voor strafvermindering. Hij zat 47 dagen uit van zijn 3 maanden gevangenisstraf , en nam in januari 1978 het vliegtuig naar Europa toen een rechter liet uitschijnen dat de regisseur opnieuw in de cel zou belanden. De tegen hem lopende procedure werd nooit opgeheven.

Roman Polanski is vooral bekend als regisseur van Repulsion, Chinatown, Rosemary's Baby en The Pianist. Voor laatstgenoemde film werd hij in 2003 bekroond met de Oscar voor Beste Regisseur.



NieuwsFilm

meest populair