Nederlands-Belgische film maakt kans op Oscar

De Nederlands-Belgische co-productie Verder dan de maan van regisseur Stijn Coninx is gekozen als Belgische inzending voor de Oscars in de categorie 'beste buitenlandse speelfilm' in 2004. Dat heeft distributeur Warner Bros. dinsdag bekendgemaakt.

Het verhaal speelt in 1969, ten tijde van de eerste maanlanding. De diepreligieuze boer Mees (Huub Stapel) kan de druk die alle moderne veranderingen met zich meebrengen maar moeilijk aan. Wanneer hij vlucht in de drank en zijn verantwoordelijkheden steeds vaker ontvlucht, komt de relatie met zijn vrouw (Johanna ter Steege) en dochters onder spanning te staan.

Het is voor regisseur Stijn Coninx de tweede keer dat een film van hem meedingt naar de Oscars. In 1994 werd zijn Daens al genomineerd. Die film legde het af tegen het Franse drama Indochine.

De Nederlands-Belgische co-productie moet het volgend jaar onder meer opnemen tegen de Nederlandse speelfilm De Tweeling, die eerder werd uitverkoren als Oscarinzending. In januari wordt bekendgemaakt of beide films tot de vijf genomineerden behoren.

Verder dan de maan gaat in première tijdens het Nederlandse Filmfestival en is vanaf eind oktober in de Nederlandse bioscopen te zien.



NieuwsFilm

meest populair