Curiekardinaal positief over film Mel Gibson

Een behoudende Vaticaanse kardinaal heeft zich positief uitgelaten over de film The Passion van Mel Gibson, waarin de kruisiging van Jezus Christus wordt verbeeld. De film, die volgend jaar uitkomt, werkt jodenhaat in de hand, zeggen joodse organisaties.

Van discriminatie had kardinaal Dario Castrillon Hoyos, hoofd van de congregatie voor de clerus, niets gezien. Bij antisemitisme wordt een heel ras in een kwaad daglicht gesteld, zei de kardinaal tegen het rooms-katholieke persbureau Aciprensa. ,,Dat komt in deze film niet voor.''

Hij noemde de film ,,een triomf van de kunst en het geloof''. Castrillon Hoyos zou wel willen dat alle priesters deze film bekijken. De film komt volgend jaar uit. De kardinaal heeft een voorversie ervan gezien.

Volgens de Anti-Defamation League, die antisemitisme bestrijdt, drijft de film op middeleeuwse antisemitische beelden van joden als ,,bloeddorstige, sadistische en geldzuchtige vijanden van God''. De film schaadt het werk van christelijke theologen die zich tegen het anti-joodse erfgoed hebben verzet.

Mel Gibson is een uiterst behoudende rooms-katholiek. Hij behoort tot een stroming in de RK Kerk die de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) afwijst. Op basis van een document van dat concilie heeft de Rooms-Katholieke Kerk haar anti-joodse gedachtegoed officieel afgezworen.



NieuwsFilm

meest populair