VPRO trekt documentaire terug van Filmfestival

De VPRO heeft de documentaire Ford Transit teruggetrokken van het Nederlands Filmfestival later deze maand. De omroep is tegen verdere vertoning van de film omdat enkele cruciale fragmenten in scène blijken te zijn gezet.

Producent Augustus Film en de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu Assad hebben tegenover de VPRO toegegeven dat een aantal scènes niet overeenkomt met de werkelijkheid. De documentaire is tot stand gekomen met bijdragen van de VPRO en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties. De VPRO heeft de film in november vorig jaar uitgezonden.

Ford Transit gaat over de taxidiensten die de Palestijnen in de bezette gebieden gebruiken om de controleposten van het Israëlische leger te omzeilen. De filmmaker volgt de taxibusjes en hun passagiers langs de stoffige wegen, omleidingen en wegblokkades tussen Jeruzalem en Ramallah.

,,Naar nu blijkt is de hoofdpersoon in de film in werkelijkheid geen taxichauffeur en zijn cruciale scènes door acteurs gespeeld'', stelt de VPRO in een verklaring. ,,De regisseur heeft zichzelf veel vrijheid gegund. Dat mag, maar dan moet je je film geen documentaire noemen'', zei een woordvoerder donderdag.

Op het Jeruzalem Film Festival in juli zijn de eerste twijfels over de authenticiteit van de documentaire ontstaan. Toen de geruchten de VPRO bereikten, heeft de omroep contact opgenomen met de producent die direct bevestigde dat sommige scènes zijn gespeeld. De stomp die taxichauffeur Rajai in zijn maag krijgt van een militair is niet echt. Ook het schot dat een Israëlische soldaat lost als het taxibusje van de weg raakt is niet authentiek.



NieuwsFilm

meest populair