Filmmuseum aast op oudste Nederlandse reportage

FilmTotaal 20 september 2003 18:04 in Algemeen
Het Filmmuseum in Amsterdam wil een Franse reportage die in 1904 in Nederland is gedraaid, voor restauratie naar ons land halen. De film is eigendom van de Franse cineast Jose Pantieri, die sinds de jaren vijftig een filmarchief bijhoudt.

Zijn verzameling, die inmiddels uit ruim 5000 historische films bestaat, is sinds dertig jaar in Italië gevestigd. Pantieri is enthousiast over de plannen van het filmmuseum: ,,Als de film, niet snel gerestaureerd wordt, blijft er niets van over. Het Filmmuseum financiert de restauratie en maakt een kopie. Daarna komt het origineel terug naar Rome. De film blijft van mij, hoewel het verouderingsproces natuurlijk gewoon doorgaat. Uiteindelijk vergaat hij toch, maar belangrijk is dat er voor die tijd een goede kopie gemaakt wordt'', zegt hij.

Eén probleem staat de restauratie in Amsterdam nog in de weg: de bureaucratie. Het archief van Pantieri is dit jaar uitgeroepen tot nationaal erfgoed en dat betekent dat niets van zijn collectie het land mag verlaten zonder toestemming van het ministerie van Cultuur. ,,Het kan nog wel maanden duren, voordat die toestemming er is'', verzucht Pantieri, die overigens nog geen verzoek heeft ingediend. ,,Ik wacht op officiële brieven uit Nederland, misschien zelfs van het ministerie van Cultuur, zodat mijn aanvraag meer gewicht heeft''.

NieuwsFilm