De Hel van '63 trailer en poster

Het legendarische verhaal met de meeste special effects in een Nederlandse film ooit.

De Elfstedentocht van 1963 had nooit door mogen gaan, het vroor 18 graden en er stond een sterke oostenwind die het nog veel kouder maakte. Overdag woedde er een sneeuwstorm en toen had het al zo erg gesneeuwd dat er letterlijk bergen van een meter hoog lagen. Tijdens de vroege start in het donker waren de vele scheuren in het ijs nauwelijks te zien en vielen er veel gewonden. Uiteindelijk kregen slechts 57 van de 568 wedstrijdrijders en 69 van de 9294 toerrijders het bekende Elfstedenkruisje in handen.

Over die legendarische gebeurtenis gaat De Hel van '63, de nieuwste film van regisseur Steven de Jong (De Scheepsjongens van Bontekoe) en producent Klaas de Jong (Kameleon-films). Het verhaal is gebaseerd op de ervaringen van schaatscoach Henk Gemser die de tocht toen heeft uitgereden en is verder bewerkt door Maarten Lebens (Wild Romance) en Jean Ummels (Kameleon).

Het verhaal gaat over de soldaat Henk Buma (Cas Jansen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in ’t Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.



Afgelopen zomer is de crew afgereisd naar de plaats Kemi in het hoge noorden van Finland om daar alle opnames in de sneeuw te maken. Daarna was het budget van ruim 3 miljoen nog niet op en zijn er meer special effects toegevoegd dan ooit tevoren in een Nederlandse film.

De wereldpremière is op zondag 13 december in de WTC Expo in Sneek die speciaal voor die gelegenheid is omgebouwd tot de grootste bioscoop van Nederland. In de zaal kunnen maarliefst 3000 mensen plaats nemen. Helaas zijn er geen kaarten te koop maar is die voorstelling alleen voor genodigden en leden van de vereniging De Friesche Elf Steden. Mocht je dus bijvoorbeeld figurant zijn geweest en kaarten hebben dan is hier nog een tip: kom op tijd voor een goede plek want de zaal mag dan wel tien keer groter zijn, het scherm is bijna even groot als in de normale bioscoop.

Tijdens de première zijn Reinier Paping, Jan Uitham en Jeen van den Berg, de nummers 1 t/m 3 van de tocht in '63 aanwezig die tevens in De Hel van '63 hun acteerdebuut maken. Behalve die drie helden zie je veel meer BNers, o.a. Chantal Janzen, Willeke van Ammelrooy, Dirk Zeelenberg, Cees Geel, Lottie Hellingman, Peggy Vrijens, Pierre Bokma, Peter Tuinman, Serge Henri Valcke, Henk Angenent, Jan Douwe Kroeske, Piet Paulusma en niet te vergeten: Radio 538 DJ Edwin Evers als de toen al 40-jarige Mart Smeets.

Hieronder de trailer en poster. Vanaf 17 december in de bioscoop. Check ook dehelvan63.nl.





NieuwsFilm

meest populair