De hel van '63
Matige verfilming van de helse Elfstedentocht van 1963 komt gedateerd en knullig over, ondanks de goede bedoelingen van de makers.
play

6,2 details

  • 108 Min
  • Drama
  • Sport
  • Nederland
108 Min Nederland

Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Jansen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in ’t Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Regie
Steven de Jong
Cast
Lottie Hellingman, Dirk Zeelenberg, Rense Westra, Chris Zegers, Cas Jansen, Chantal Janzen, Pierre Bokma, Dennis Overeem, Cees Geel, Willeke van Ammelrooy, Peggy Vrijens, Robbert Blokland, Chava Voor in 't Holt, Edwin Evers, Bettiena Bekkema, Lourens van den Akker, Henk Gemser, Yannick Noomen, Wiebe Wieling, Tim Douwsma, Daniel Bokma, Dennis Faber, Chiem Bokma, Henk Angenent, Marco Overeem, Kees Prins, Peter Tuinman, Joop Wittermans, Herman Otten.
Release
17.12.2009
Release NL
17.12.2009
Release DVD
06.04.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Steven de Jong | Cast: Chris Zegers (Kees Ferwerda), Cas Jansen (Henk Brenninkmeijer), Chava voor in ’t Holt (Annemiek), Lourens van den Akker (Sjoerd Lelkama), Chantal Janzen (Dieuwke), Cees Geel (sergeant-korporaal Hoeks), Pierre Bokma (commissaris van de koningin Harry Linthorst Homan), Willeke van Ammelrooy (moeder Will) e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2009

Het begin van De Hel van ’63 is ronduit matig. Houterige dialogen, slecht acteerwerk, weinig subtiliteit: niks nieuws onder de Nederlandse zon dus. Dat irriteert in het eerste half uur, maar naarmate de film vordert en de personages dan eindelijk het ijs opgaan, gebeurt er iets vreemds: die houterigheid begint iets charmants te krijgen. Hoewel de kwaliteit van de film er niet door verbetert, zorgt die kneuterigheid er wel voor dat De Hel van ’63 een sympathieke, haast aandoenlijke film wordt. Goed is hij niet, maar ach, ze doen zo hun best.

Regisseur Steven de Jong grijpt met De Hel van ’63 weer eens terug op eenvoudiger tijden, zoals hij met films over de schippers van de Kameleon en de scheepsjongens van Bontekoe ook al deed. Nostalgische verhalen die zo uit een jongensboek lijken geplukt. Dit nieuwe hoofdstuk gaat over de Elfstedentocht van 1963, die de boeken in ging als de zwaarste ooit verreden. De weersomstandigheden waren extreem slecht en het ijs vertoonde veel barsten en scheuren. Toch besloot de organisatie de tocht door te laten gaan, wat tot gevolg had dat slechts een op de honderd deelnemers de finish bereikte; nog steeds een dieptepunt in de geschiedenis van de Elfstedentocht.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

De hel van '63 Nieuwsberichten