Budget Avatar nadert half miljard dollar

Kan deze film nog wel winst maken?

De New York Times komt met het bericht dat James Cameron's Avatar een budget begint te naderen van 500 miljoen dollar. Het is nu de vraag hoeveel de revolutionaire sciencefiction op zal moeten gaan leveren, wanneer deze uitkomt in december.

Wat opvalt aan het bericht is dat iedereen er heel kalm onder is. Er zijn genoeg mega-budget flops geweest, zoals Waterworld, Heaven’s Gate, Cuttthroat Island en dit jaar Terminator Salvation. In het geval van Avatar maakt men zich niet druk, aangezien de kosten over dusdanig veel partners zijn verdeeld, dat de toekomst van deze instanties niet in gevaar zullen komen (mocht de film floppen).

At what point the various partners in “Avatar” would see profit from the film depends on what share of revenue each receives as the movie reaches theaters, then home video and other media around the world. If domestic ticket sales reach $250 million — a level broken in the last year by five films, including “Star Trek” and “The Hangover” — Fox and its allies would appear to be headed into the black.

Het grote bedrijf achter de film en achter 20th Century Fox is News Corp. Ook Dune Entertainment en Ingenious Media hebben een groot aandeel in de kosten. Het vertrouwen van Fox in James Cameron is gebaseerd op Titanic, de meest winstgevende film ooit. Zonder deze film had News Corp. nooit zoveel succes gehad, en een eventuele mislukking van Avatar zou dit niet in één keer allemaal om kunnen draaien.

Afgezien van de enorme hype rondom de film van het moment, is het moeilijk te zeggen hoe de film het zal doen bij alle verschillende publieksgroepen. Geruststellend is dat veel mensen de film alleen al zullen gaan kijken vanwege hun trouw aan Cameron, of omdat men snakt naar iets origineels in het huidige aanbod vol remakes en sequels. Verder zijn de aankomende vakantietijd, de algehele anticipatie en de internationale schaal hoogstwaarschijnlijk wel een garantie voor een wereldwijde opbrengst van 500 miljoen dollar (niet dat de investeerders dat genoeg vinden).

Het is wel nog maar de vraag hoe de film het op DVD zal gaan doen. Veel mensen zullen de film toch vooral gaan kijken vanwege het 3D spektakel, iets dat ze thuis niet kunnen ervaren. Een bron bij Fox vertelde de Times dat Alvin and the Chipmunks: The Squeakuel hun echte geheime wapen is. De ironie...



NieuwsFilm

meest populair