Blu-Ray Review: Star Trek

Niet alleen voor Trekkies.

Bram de Groot 20 november 2009 09:57 in Blu-ray


Regie: J.J. Abrams | Cast: | Chris Pine (James T. Kirk), Zachary Quinto (Spock), Zoe Saldana (Uhura), Karl Urban (Dr. Leonard 'Bones' McCoy), Eric Bana (Nero) e.a. | Speelduur: 127 min. | Jaar: 2009 | Retail release: 5 november 2009 | EAN: 8714865331293 | FilmTotaal recensie

Na tien films en vele tv-series werd in 2007 bekend dat J.J. Abrams (Mission: Impossible III, 2006 en tv-series Lost, Alias en Frindge) een elfde Star Trek ging regisseren. Het verhaal speelt zich af tussen de originele tv-serie Star Trek (1966-1969) en de tv-serie Star Trek: Enterprise (2001-2005). Er werd gelijk ook een geheel nieuwe cast bij elkaar gezocht met als hoofdrolspelers Chris Pine als James T. Kirk en Zachary Quinto als Spock. Sinds kort is de dubbel disc Blu-Ray verkrijgbaar.

In Star Trek reizen de Romulans terug in de tijd om in hun voordeel het verleden te veranderen. Ze proberen Kirk uit de tijdlijn te wissen voordat hij werd geboren. Zo komt Spock in een positie om Kirk te redden en de tijdlijn te herstellen. Ook zal hij ervoor moeten zorgen dat de gebeurtenissen niet afwijken van de originele tijdlijn om zo de toekomst niet te veranderen.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Star Trek. Klik door naar trailers in de bekende HD formaten.


WAARDERING & BOX OFFICE
Star Trek krijgt op Rotten Tomatoes een 95% en op de IMDb staat de film op een 8.3 bij bijna 100 duizend stemmen. Op FilmTotaal staan de Trekkies op een 8. Kaj van Zoelen is ook positief over de sci-fi film en geeft 4 sterren. Een reactie van een van onze vaste bezoekers Darthmar: Ik was onder indruk van deze film. Het heeft alles humor, actie en goeie effects. Ook moet ik toegeven dat het uitgangspunt van de makers een ongeloofelijk slim idee was. Ik ben nu wel benieuwd naar deel 2 of deel 12.
Met een budget van $150 miljoen wordt in de Box Office zo'n $385 miljoen opgehaald, waarvan $75 miljoen al in het eerste weekend in de States. In Nederland draait de film matig met een opbrengst van zo'n $1,5 miljoen.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de 2 disc Blu-Ray uitgave van Star Trek. De presentatie is zoals bij vele Blu-Ray erg basic. Er zit bijvoorbeeld geen mooi vormgegeven sleeve om de standaard Blu-Ray keep case heen. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting):DE EXTRA'S
Met name op de tweede schijf staat een mooie reeks extra's. Op de eerste schijf vinden we de volgende extra's terug:

Audiocomentaar * * *
We krijgen regisseur J.J. Abrams, de producenten Bryan Burk en Damon Lindelof en de schrijvers Alex Kurtzman en Roberto Orci. Een redelijk sterk dialoog over meerdere zaken rond de film. In het begin wordt er bijvoorbeeld gesproken over de langdurige discussie die er was rond de openingsscène. Desondanks blijft dit een extra voor de liefhebber.

BD-Live *
De Blu-Ray Live omgeving dat je naar de NASA website brengt, waarop tien nieuwsberichten staan. Je kunt ook een account aanmaken, maar ook dit brengt weinig spannends.

Op de tweede disc staan een grote hoeveelheid extra's, waarvan het merendeel in HD. De items bevatten vaak ook "Branching Pods" en zijn Extended afspeelbaar, wat inhoud dat de Branchin Pods opgeroepen kunnen worden tijdens de hoofddocu.:

To Boldly Go * * * *
Een mooi gefilmde making of docu's waarin ook wordt ingegaan op de terugkeer van Leonard Nimoy als Spock Prime. Het duurt allemaal niet te lang en is dus kijkbaar. Met vier branching pods.

Casting * * *
Een docu van bijna een half uur over de casting van de acteurs en actrices. Duurt lang, had korter gemogen.

A New Vision * * * *
Hoe moet Star Trek verwerkt worden naar een moderne snellere film? Dat lijkt de hoofdvraag bij deze docu. Erg aardig. Deze bevat een branching pod over de assistent regisseur Tommy Gormley.

Starships * * *
Docu van bijna 25 minuten over alle ruimteschepen die in de film voorkomen. Leuk, maar iets te langdradig. Zeker voor de liefhebbers van de schepen. Met meerdere pods.

Aliens * * * *
Vergelijkbare docu over de verschillende aliens, waaronder de pods The Alien Paradox, Big-Eyed Girl, Big Bro Quinto, Klingons en Drakoulias Anatomy 101. Een kwartier punt-oren, tatoes en vreemde wezens.

Planets * * *
Twintig minuten beelden van de verschillende echte, nagebouwde en CGI sets. Er wordt onder andere ingegaan op de originele set van Star Trek waar de crew ook beelden schiet.

Props and Costumes * * *
Veel voorkomende extra op DVD / Blu-Ray over de kleren en "gadgets" in de film. Toch weer leuk.

Ben Burtt and the Sounds of Star Trek * * * *
Ruim tien minuten over de geluidjes in Star Trek. Ben Burtt vergelijkt de geluidjes uit de oudere films en series en hoe hij hier mee omging in de nieuwe film.

Score * * * * *
Docu over Michael Giacchino dat met een orkest de muziek maakte voor de film. Leuk om te zien hoe dat gaat.

Gene Roddenberry's Vision * * *
Geestelijk vader Gene Roddenberry (1921-1991) wordt besproken door meerdere castleden.

Deleted Scenes with Optional Commentary * * * *
Altijd leuk. Negen deleted scenes eventueel met commentaar van J.J. Abrams, Bryan Burk, Alex Kurtzman en Damon Lindelof.

Starfleet Vessel Simulator * *
Van uit meerdere oogpunten een grafische weergave van the Enterprise of de Romulan Mining Vessel. Erg aardig, maar misschien wat beperkt. Leuk voor de schepenfans, zeker als je al een keer had willen schieten met een van de schepen.

Gag Reel * * * * *
Het is hard werken, veel geld verdienen en een hoop lachen bij het maken van de film. Lachen dus!

Trailers * *
Vier trailers van Star Trek.

BEELD EN GELUID

Beeld: In één woord: voortreffelijk! Het beeld wordt geleverd 1080p High Definition High Definition 2.40:1. Het ziet er allemaal keurig uit. De kleuren zijn mooi. Het zwart perfect. Uiteraard speelt hierbij ook je beeldscherm een belangrijke rol. Een 9,5.

Geluid: De Engelse geluidstrack komt in Dolby TrueHD 5.1. En ook dit is uitstekend. De muziek is erg gaaf en de actiescènes zijn een waar genot om naar te kijken. Maar bij een dergelijke release is dat ook niet anders te verwachten. Andere talen (Frans, Duits, Italiaans, Spaans) worden geleverd in Dolby Digital 5.1. Ook een 9,5.

Ondertitels: Deze komen naast het Nederlands ook in het Frans, Engels, Duits, Italiaans, Deens, Zweeds, Noors, Fins, Spaans en Engels voor doven en slechthorenden.

Zie hieronder enkele screenshots, die overigens niet de HD beeldkwaliteit hebben (muisklik voor een vergroting):CONCLUSIE
Star Trek is een echte Star Trek film, alleen dan voor een bredere doelgroep. Er zit een vernieuwende snelheid in en de acteurs zijn verfrissend. De resultaten in de Box Office zijn voldoende geweest om een vervolg te maken. Deze moet in 2011 uitkomen. De Blu-Ray disc scoort alleen op de presentatie matig, maar is verder een prima aankoop. Prachtig beeld en geluid en een ruime dosis extra's. Logischerwijs een must-have voor de trekkies en voor de nieuwe fans.

Beeld
9,5
Geluid
9,5
Extra's
8
Verpakking
6
Eindcijfer
8+

VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray is er ook 1 disc DVD versie, een 2 disc Special Edition en een 2 disc Limited Edition te koop, o.a. bij FilmTotaal DVD shop. De Limited Edition is niet overal verkrijgbaar.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever Paramount voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm