Algemeen

Dossier K. gaat ons binnenkort verrassen

Deze film is bijna beter dan De Zaak Alzheimer, bijna... Er is nog een heel klein dingetje.

door Mark op 23.11.2009 om 23:35 in Algemeen


Een brutale moord op een spilfiguur van de Albanese maffia zet een onontkoombare clanoorlog in gang. Volgens de wetten van de Kanun, een eeuwenoude erecode uit de onherbergzame bergen van Albanië, moet bloed worden gewroken met bloed. Erik Vincke (Koen De Bouw) en Freddy Verstuyft (Werner De Smedt) proberen de zaak op te lossen maar komen terecht in een spiraal van geweld waar niemand uit lijkt te kunnen ontsnappen.

Dat is in het kort het plot van Dossier K., het vervolg op De Zaak Alzheimer (2003) en het tweede deel uit de Vincke & Verstuyft-reeks dat verfilmd wordt. Een paar dagen geleden waren we bij een testscreening en zagen de nieuwste Belgische misdaadthriller van regisseur Jan Verheyen (Los) en schrijvers Erik van Looy en Carl Joos, die samen ook Alzheimer schreven. Verheyen heeft goed gekeken naar het eerste deel en heeft Hollywood-elementen zoals explosies, flitsende montage en harde geluidseffecten weggelaten om het zo nog realistischer te maken.

Dat geeft Dossier K. een on-Belgische uitstraling en je kan zelfs zeggen dat een Amerikaanse remake van de film niet meer nodig is. Als je De Zaak Alzheimer hebt gezien dan ben je al bekend met Vincke en Verstuyft en hun karakters. In de bijna twee uur durende film die wij zagen werden die nog verder uitgediept en omringd door een enorm spannend verhaal vol met verraad, liefde en actie. Dit is een film die voor de kerst in België zeker volle zalen gaat trekken en in ons land ook heel snel uit moet komen want dit mag je niet missen.

De rest van dit artikel bevat spoilers!

Er is alleen nog iets wat niet helemaal lekker weg kijkt: het einde van de film. Normaal vul je na een testscreening een paar A4-tjes met vragen in, heel soms doet de producent of regisseur ook wat met die opmerkingen en veranderen ze iets. Uit ervaring weet ik hoe eigenwijs regisseurs kunnen zijn en nog liever een hand afhakken dan een scène te veranderen, zeker als de film bijna zo goed als af is. Dat zou in dit geval heel erg zonde zijn want met diezelfde hand kan Dossier K. redelijk makkelijk nog beter worden gemaakt, daar is ook nog wel tijd voor.

Dit is (nu nog) het grote probleem: deze film heeft meerdere eindes. Een half uur voor de aftiteling begint de ellende, ze pakken de badguy, een twist, nog een badguy, het einde? Nee, eerst nog de afronding van een subplot, nog een twist, een gevecht, een eind, nog een gevecht, twist, badguy, afronding van een subplot. Het einde? Bijna, eerst nog een nieuw subplot, twist, nieuwe badguy, het einde. Oops, vergeet nog iets, de derde badguy leefde nog, dus eerst een achtervolging, twist, een gevecht... het eind? Bijna, eerst nog een enorm lange afronding van het zoveelste subplot, een uitleg over hoe het hele mysterie in elkaar zat, en dan komt de aftiteling. Mozes Kriebel, dat duurde lang.

Dit moet gewoon veranderd worden, zeker ook omdat er al iemand heftig in deze film heeft zitten knippen en plakken, nog een scène verwijderen kan makkelijk. Het lijkt wel of Jan Verheyen een film heeft gemaakt die ruim 150 minuten duurde en waar wel in geknipt moest worden. Zo zit er in de trailer een shot van een dode man in een badkuip die de film zelf niet heeft gehaald, een achtergrond en extra scènes van de badguy en zijn liefje ontbreken ook.

Het kan natuurlijk ook zijn dat we een hele oude versie van Dossier K. hebben gezien en dit allang veranderd is. Dan kunnen we heel kort zijn en bijna met zekerheid zeggen dat Dossier K. beter is dan De Zaak Alzheimer. Laten we het hopen, want het is op zich al een hele klus om een hand vol titels op te noemen die de afgelopen tien jaar zijn uitgekomen en die beter zijn dan het eerste deel.

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

Hier ben ik echt heel nieuwsgierig naar, hopelijk wordt hij net zo goed als De Zaak Alzheimer.

heywoodfloyd

Avatar

Dat ze hier Clive Owen voor hebben weten te strikken...

Echt bijzonder.

Deweb

Avatar

Waar zie jij Clive Owen in de lijst met acteurs staan? De man hierboven is namelijk "gewoon" Koen de Bouw.

Maareh, ik ben erg benieuwd naar deze film. Hopelijk komt hij ook naar Nederland, en als het kan met een beetje een grote release. Loft hebben we ook al op het grote scherm moeten missen.

Gelukkig besteed filmtotaal hier in ieder geval aandacht aan.

Overigens valt het me op dat die Belgen wel vaker hun eindes uitstellen. Bij Loft (en ook een beetje bij "alzheimer") was dat ook al het geval. Soms werkt dat, soms niet, soms een beetje en soms pas bij herkijking (zoals ik o.a. ervaarde bij de Franse film Arsené Lupín). Ik ben benieuwd wat hier het geval is.

PKP

Avatar

Je kan/kon bij de Cinemec in Ede gratis als 'test publiek' jezelf aanmelden om deze film te zien.

Zat er nog over te denken om dat te doen...

Deweb

Avatar

Jammer, Ede is net iets te ver weg anders zou ik graag gaan. Bedankt voor de tip (hopelijk hebben anderen er wat aan).

NieuwsFilm

meest populair