Blu-Ray Review: Pan's Labyrinth / The Orphanage

Toppers van Guillermo del Toro.

Bram de Groot 25 november 2009 10:30 in Blu-ray


Regie: Guillermo del Toro| Cast: | Ivana Baquero (Ofelia), Sergi López (Capitán Vidal), Maribel Verdú (Mercedes) e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2006 | Retail release: 5 november 2009 | EAN: 5414937041114 | FilmTotaal recensie

Nadat Guillermo del Toro in 2004 de superheldenfilm Hellboy op een bijzonder creatieve wijze naar het witte doek heeft gebracht, is zijn naam definitief gevestigd in Hollywood. Desondanks blijft de Spaanse regisseur trouw aan zijn vaderland en blijft verbonden aan meerdere Spaanstalige producties. Twee van deze films, El laberinto del fauno (2006), beter bekend als Pan's Labyrinth, en El orfanato (2007), a.k.a. The Orphanage zijn onlangs op Blu-Ray verschenen. Bij de eerste fantasiefilm treed Del Toro op als regisseur en producent, bij de tweede meer horrorgerichte fanatasyfilm enkel als producent. Beide films gooien hoge ogen en winnen wereldwijd vele filmprijzen. Pan's Labyrinth wint zelfs drie Oscars.

In Pan's Labyrinth verhuizen de 12-jarige Ofelia en haar zwangere moeder naar een landelijk gebied in Noord-Spanje, waar ze bij Ofelia's strenge en keiharde stiefvader Kapitein Vidal komen wonen. Met zijn leger vecht de meedogenloze Vidal tegen de rebellen die in de bossen leven. In deze barre omstandigheden ontmoet Ofelia op een nacht een mysterieuze faun. Deze vertelt haar dat ze eigenlijk een prinses is en dat ze zich kan bewijzen als ze drie belangrijke opdrachten uitvoert. In El orfanato keren Laura (Belén Rueda) en haar gezin terug naar het weeshuis waar Laura het gelukkigste deel van haar jeugd heeft doorgebracht. Met haar terugkeer heropent ze het weeshuis om zo kansarme kinderen te kunnen helpen. Maar eenmaal in het weeshuis begint het gedrag van haar eigen zoontje Laura te beangstigen. Hij bedenkt een onzichtbare vriend en begint vreemde spelletjes te spelen.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailers van beide films. Als eerste Pan's Labyrinth en vervolgens El laberinto del fauno.WAARDERING & BOX OFFICE
Pan's Labyrinth krijgt op Rotten Tomatoes een 95% en El orfanato 86%. Op de IMDb staan de films op een 8.4 (133 duizend stemmen) en een 7.7. (35 duizend stemmen). Op FilmTotaal zijn de cijfers respectievelijk een 7,7 en een 7,9. Pan's Labyrinth heeft twee recensies op FT. Ronald Simons geeft 4 sterren en Ruben Heijloo geeft 3,5 ster. Kaj van Zoelen is zeer goed gestemd over El orfanato een geeft 4,5 ster.
In de bioscoopzaal doen de films het uitstekend voor Spaanstalige producties. Pan's Labyrinth haalt met een budget van $19 miljoen ruim $83 miljoen op. El orfanato scoort, met een onbekend productiebudget, ook erg goed en haalt bijna $79 miljoen op. In Nederland brengen de films respectievelijk ruim $700.000 en $110.000 op.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de single discs van de Blu-Ray uitgaven. Beide zijn basic verpakt in de standaard Blu-Ray keep case heen. Er zijn dus geen extra's m.b.t. de presentatie. De recensie-exemplaren (muisklik voor een vergroting):DE EXTRA'S
Je zou een hoop leuke extra's verwachten bij deze films. Helaas is dit niet het geval. De uitgevers hebben besloten geen extra's toe te voegen aan de films. Jammer, want buitenlandse versies hebben wel vele extra's toebedeeld gekregen.

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld Panasonic TH-42PZ80E met Blu-Ray via Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: Pan's Labyrinth is in Widescreen 16 : 9 (1.85) en is dus beeldvullend. Ondanks dat het beeld toch redelijk scherp overkomt, lijkt het beeld ook wat dof. Een beetje grauw. De kleuren komen er niet helemaal uit. Een 8. Bij El orfanato, met 16 : 9 (2.35) is het anders. De schijf geeft een prachtig beeld. Erg scherp en kleurrijk. Gewoon zeer goed. Daarom een 9.

Geluid: Bij beide films komen met een Spaanse en Franse geluidstrack, respectievelijk in DTS-HD 5.1. Keurig geluid. Beide een 9.

Ondertitels: Bij beide films zijn er Nederlandse en Franse ondertitels aanwezig. Misschien was het fraai geweest om ook een Engelse ondertiteling bij te vroegen voor ons multiculturele landje.

Zie hieronder enkele screenshots van Pan's Labyrinth, die overigens niet de HD beeldkwaliteit hebben (muisklik voor een vergroting):CONCLUSIE
Pan's Labyrinth is overduidelijk een echte Del Toro fantasiefilm en de (financiële) betrokkenheid bij El orfanato heeft ervoor gezorgd dat de film is geworden wat het nu is. Beide films kunnen gerekend worden tot de moderne Spaanse klassiekers.
De Blu-Ray discs scoren goed tot zeer goed op beeld en geluid, maar laten helaas te wensen over op het gebied van de presentatie en zeker de extra's. Beide films zijn voor echte liefhebbers en daarom weegt de juiste beeld- en geluidskwaliteit zwaarder dan de punten waarop de uitgaven minder scoren. Een mooi naslagwerk op Blu-Ray met vele extra's van deze klassiekers komt hopelijk later.

Pan's Labyrinth:

Beeld
8
Geluid
9
Extra's
1
Verpakking
6
Eindcijfer
6

El orfanato:

Beeld
9
Geluid
9
Extra's
1
Verpakking
6
Eindcijfer
6+


VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versies zijn er ook 1 disc DVD versies beschikbaar, o.a. bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan de uitgever A-Film (

NieuwsFilm