Rosenstrasse draait in recordaantal bioscopen

De Duits-Nederlandse oorlogsfilm Rosenstrasse draait vanaf volgende week in een recordaantal Nederlandse bioscopen. Het is voor de eerste keer in de Nederlandse bioscoopgeschiedenis dat een Duitstalige productie in dertig zalen tegelijk wordt uitgebracht.

De film, waarin onder anderen Fedja van Huît, Thekla Reuten en Jan Decleir meespelen, won twee weken geleden op het filmfestival van Venetië drie prijzen voor onder meer beste film en beste actrice.

Rosenstrasse vertelt het waargebeurde verhaal van een grote groep Duitse vrouwen die zich in februari 1943 verzetten tegen de nazi's omdat hun joodse echtgenoten dreigden te worden gedeporteerd. Door hun huwelijk met de arische vrouwen waren de mannen lange tijd vrijgesteld van transport naar de concentratiekampen. Toen dat alsnog dreigde, demonstreerden de vrouwen meer dan een week met gevaar voor eigen leven voor het nazihoofdkwartier waar hun mannen zaten opgesloten.

Regisseuse Margarethe von Trotta laat de geschiedenis van de Rosenstrasse, waar het hoofdkwartier stond, in flashbacks zien. Een oude vrouw vertelt anno 2003 het hele relaas aan de dochter van een van de overlevenden. De dochter is naar Berlijn gekomen op zoek naar de waarheid, omdat haar hoogbejaarde moeder weigert haar het hele verhaal te vertellen.

Von Trotta: ,,Ik wilde heel bewust twee reacties van overlevenden tegenover elkaar zetten: zij die er na zestig jaar nog steeds niet over kunnen praten en zij die zich vrijwel dagelijks alles tot in detail herinneren.''



NieuwsFilm

meest populair